A németek évi félmillió menekültet is befogadhatnak

Flüchtlinge in MünchenSigmar Gabriel német alkanzellár elég stabilnak látja Németországot ahhoz, hogy az ország akár hosszú távon is jelentős számú menekültet tudjon befogadni. Legújabb előrejelzések szerint immáron a németek is a menekültek számának akár milliós nagyságrendű emelkedését várják.

Sigmar Gabriel (a németországi SPD elnöke, német alkanzellár) hétfő esti interjúja alkalmával (ZDF) kijelentette: “Véleményem szerint Németország az elkövetkező években akár évi félmillió menekültet is be tud fogadni.” Az interjú alkalmával az is kiderült, hogy a németek az idén összesen mintegy 800,000 menekülttel számolnak.

Sigmar Gabriel interjújában hozzátette, hogy nem tartja elképzelhetőnek azt, hogy a menekültek finanszírozása érdekében Németországnak szüksége lenne az adók megemelésére. Az alkancellár hangsúlyozta: “Németország egy erős, együttérző ország” és “jelen pillanatban Németország gazdasági helyzete stabil, így gondoskodni tud a menekültekről.”

Más német politikusok árnyaltabban látják a helyzetet

A napokban megjelent nyilatkozatok alapján világossá válik az, hogy sok német politikus árnyaltabban látja a migránshelyzetet. Így van ezzel Andreas Scheuer, a német CSU egyik vezetője is, aki a migránsoknak megítélt milliárdos gyorssegély kapcsán kijelentette azt, hogy: “az extrém mingráns-áradat fő problémája azonban továbbra is megmarad.” Michael Frieser, a CSU belpolitikai szakértője kijelentette: “az Európai Únió menekültpolitikája a fő kérdésekben totális csőd.”

A Német Fejlesztési Miniszter, Gerd Müller (CSU) a napokban azt fejtette ki, hogy: “teljesen cinikus az a helyzet, amikor Brüsszellel azon kell vitatkoznunk, hogy megkapjuk-e a migránsok számára a keretsegélyt, vagy pedig nem.”

Gerd Müller azt is kifejtette, hogy: “az Európai Úniónak nagyobb mértékben kell segítenie a háborús helyszíneken az áldozatokat, így esetlegesen elkerülhető lenne az, hogy a menekültek tömeges méretekben érkezzenek, hisz Németország nem tud maga köré falakat építeni.”
Új német kormányzati döntések

A német kormánykoalíció a napokban olyan döntéseket hozott, amelynek eredményeképpen Németország a migráció kezelésére szánt tartalékokat a 2016-os évben mintegy 3 milliárd euróval emeli meg. Emellett Németország Koszovót, Montenegrót és Albániát biztonságos származási országnak tekinti, viszont a napokban olyan törvényi változásokat tervez, amely a legális migrációt megkönnyíteni igyekszik.

Thomas de Maizière német védelmi miniszter információi szerint  – amint az a német cégalapításssal foglalkozó kftkreator.hu munkatársai megtudták –  a tervezett törvényi módosítások minden valószínúség szerint 6 héten belül megkapják a parlament jóváhagyását.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You