Feketegazdaság-serkentő a német minimálbér

feketegazdaság-németországEgy friss német tanulmány szerint a 2015 Január elseje óta megemelt minimálbér mértéke 1,5 milliárd Euróval növeli a német feketegazdaságot. Ezzel egy évek óta kedvező tendencia fordul meg, hisz eddig Németországban ezek a számadatok kedvező értékeket mutattak.
Németországban 2015 Január elsején lépett életbe az a törvény, amely a minimálbér mértékét bruttó 8,5 Euró / óra értékben határozza meg. A német kormány lépése hozzávetőleg 4 millió német munkavállalót érint.

Azonban ahol nagyobb a minimálbér mértéke, ott növekedhet a feketemunka, a feketegazdaság is, amint azt a focus.de írja.  Mindez miért történik? A magyarázat egyszerű: a minimálbérek emelkedésével a cégek kiadásai megnövekednek, ezért léépítésekre kényszerülnek. Ha pedig ezt nem szeretnék megtenni, akkor a teljesített munkáért feketén, számla nélkül fizetnek.

Feketemunka a szállodákban, vendéglátóhelyeken

A feketemunka aránya  Németországban a szállodákban, éttermekben és az építőipar egyes területein a legmagasabb. Emellett megjelenik a szolgáltatások területén, valamint a mezőgazdaságban is.
A többi OECD-országgal való összehasonlítás alkalmával azonban Németországnak egyáltalán nem kell szégyenkeznie, hisz a feketemunka tekintetében csupán a középmezőnyben foglal helyet – éppúgy mint
Franciaország és a Skandináv Államok. Sokkal árnyaltabb a kép azokban az országokban, amelyek gazdasági nehézségekkel küzdenek, mint például Görögország, Olaszország, Portugália, vagy akár Spanyolország. Ezekben az országokban a feketemunka aránya a GDP-re vetítve 18-22 százalék között mozog.

A németek nem hagyják annyiban – az illetékes bizottság összeül

Mivel Németországban nagy viták keletkeztek a minimálbérrel és a feketemunkával kapcsolatban, Andrea Nahles Munkaügyi Miniszter (SPD) Február 27-re  megbeszélésre hívta ösze az ebben illetékes bizottságot.
A kilenctagú bizottság a munkaadók és szakszervezeti vezetők legfontosabb képviselőiből áll és feladata az, hogy a minimálbér-módosítást észrevételeivel és javaslataival segítse. Emellet az is a feladata, hogy a törvény hosszútávú hatásait elemezze.

Az Európai Únió gazdaságpolitikai szakemberei, csakúgy, mint a németországi munkaadók tiszta, átlátható szabályozást, a rendelkezések bürokrácia-mentessé tételét sürgetik. Andrea Nahles nyár elejére ígért tiszta képet a rendelkezés-csomagról.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You