Egyre nehezebb a vállalkozásindítás Németországban

UistDNémetországban egyre nehezebben kapnak adószámot az újonnan alakult gazdasági társaságok, ugyanis az adóhivatal mindinkább górcső alá veszi az új cégeket, s késlelteti azok adószámának a kiosztását.

A KFTkreátor német cégalapításra szakosodott szolgáltató munkatársai azt tapasztalták 2015 januárjában, hogy a korábbinál is nehezebben kap egy kezdő vállalkozás adószámot, ami feltétele a működés megkezdésének. A gazdasági szakemberek már 2014-ben is tapasztaltak fennakadásokat a Finanzamt részéről, mely hivatal már tavaly is hónapokig halogatta a legtöbb cég esetében az adószám odaítélését, idéntől azonban újabb intézkedéseket is bevezettek a hatóságok, amelyek célja, hogy gátat szabjanak a fantomvállalkozások terjedésének.

Az adóhivatal újonnan már nem csupán szúrópróbaszerűen, hanem célzottan meghívja az induló KFT-k ügyvezetőit egy interjúra, ahol megpróbálják feltérképezni a vállalkozást vezető személy üzleti képességeit, s egy konkrét üzleti terv felvázolását is megkövetelik, s mindezen információk, s az első benyomás alapján döntést hoznak a hivatal alkalmazottai arról, hogy odaítélik-e az adószámot a kérvényezőnek, vagy sem.

A KFTkreator munkatársai több alkalommal is bekísérték ügyfeleiket a meghallgatásokra, amelyek elmondásaik szerint nem zajlottak olyan gyorsan és zökkenőmentesen, mint azt várni lehetne. A hatóságok képviselői részletekbemenően kikérdezték az ügyvezetőket terveikről, a konkrét partnetek megnevezését kérték, a kereskedelemmel foglalkozó cégek esetében a raktározási és szállítási lehetőségek felől érdeklődtek, megkövetelték az előszerződések bemutatását, sőt még a lehetséges ügyfelek listájára is kiváncsiak voltak, valamint az alkalmazandó marketing megoldásokról, reklámplatformokról is be kellett számolniuk a vállalkozóknak.

Habár a KFTkreator csak pár ilyen interjún volt jelen személyesen, a cég szakembereinek az elmondása szerint ilyenre még nem volt példa ezidáig, hiszen az elmúlt években habár sok esetben hónapokat kellett várniuk a startup-oknak az adószámra, ilyen jellegű prezentációra nem volt szükség.

Az adóhivatal ezen lépésével mindenekelőtt a gazdaság kifehérítését tűzte ki céljául, hogy kiszűrhessék a céltalan és a rossz szándékú vállalkozókat. A gond csupán az, hogy az inkvizíció korát idéző kivallatáson fennakadhatnak a tisztességes és becsületes üzletemberek is, akik habár jó szándékkal vágnak bele vállalkozásukba, viszont ha egy-egy kérdésre nem, vagy csak habozva adnak választ, máris romlik az esélyük az adószám megszerzésére. A cégalapítási szolgáltató úgy látja, hogy az adóhivatal eltökélt a meghallgatások állandósítása mellett, ami azt jelenti, hogy a jövőben minden, Németországban vállalkozni kívánó személynek meg kell birkóznia a fináncok kérdéseivel ahhoz, hogy elnyerjék cégük számára a működéshez elengedhetetlen adószámot.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You