A német titkosszolgálat korlátozza együttműködését az NSA-val

Antennenkuppeln MietrachingÚgy néz ki, hogy napjainkban szinte minden hétre-hónapra jut egy titkosszolgálati, megfigyelési botrány. Mondhatjuk ezt bátran, hisz legújabb hírek szerint a Német Titkosszolgálat korlátozni szeretné együttműködését amerikai “testvérszervezetével”, az NSA-val. A hírek szerint ezentúl a berlini kománynak megalapozott indoklásra lesz szüksége ahhoz, hogy az amerikaiak számára a megfigyelési, lehallgatási engedélyeket megadja.

Természetesen mint (általában) minden, az már kiderült, hogy a német (BND) és az amerikai (NSA) titkosszolgálat együtt dolgozott. Azonban a BND nagy mértékben szeretné korlátozni együttműködését az NSA-val. Így a bad-aiblingi központban a hivatalos közlemények szerint már nem figyelik például az internet-forgalmat, amelyet eddig automatikusan az amerikai titkosszolgálat is megkapott.

Emellett a Német Titkosszolgálat (BND) egy olyan hivatalos tájékoztatást is eljuttatott az NSA felé, amelyben az áll, hogy az amerikaiak az elkövetkezőkben csak megalapozott indokkal kaphatnak meg egyes személyekről adatokat, illetve megfigyelési anyagokat. Mindezt pedig azért, mert a legújabbb hírek szerint az NSA arra is felhasználta a németek megfigyelő központját (Bad Aibling), hogy európai politikusokat, úniós intézményeket, valamint vezető hivatalnokokat is megfigyeljen. Amint az várható volt, az NSA nem tudott meggyőző érveket felhozni arra, hogy miért is volt szükség ezen intézmények és személyek megfigyelésére, amint azt a német cégalapítással foglalkozó kftkreator.hu munkatársai megtudták.

A legújabb hírek szerint a bad-aiblingi központban – ahol hivatalos hírek szerint 120 német és néhány NSA technikus dolgozik – az elkövetkezőkben az internetes forgalmat nem, csak a telefonos és a fax-forgalmat fogják figyelni. Érdekesség azonban az, hogy ezalól kivétel a keresőmotorok forgalma, tehát az, hogy az egyes felhasználók milyen kulcsszavakat irnak be az internetezés során, hisz ezen adatok segítségével rengeteg olyan személyt ki lehet szűrni, akik biztonsági szempontból kockázatot jelenthetnek. Hogy az együttműködési korlátozás mennyire lesz komoly, azt egyelőre nem lehet tudni, ha figyelembe vesszük azt, hogy az internetes megfigyelés jelentős részét eddig is a keresőmotorok adatainak ellenőrzése tette ki.

 

 

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You