Németországi cégek a koronavírus miatti utazási korlátozások mérséklésére kérik a kormányt

Néhány németországi cég nemrégiben arra szólította fel a kormányt, hogy enyhítsék a koronavírus miatt életbe léptetett utazási korlátozásokat. Kérésüket azzal támasztották alá, hogy néhány iparágat jelentős mértékben sújtották a pandémia okán életbe léptetett intézkedések – főként a külföldre történő utazási megszorításokat illetően. 

Számos vállalkozás versenyben maradását veszélyeztetik ezek a szabályok. Németország jelen pillanatban több mint 160 EU-n kívüli országot sorolt a járvány folytán magas kockázattal bírónak. Szinte lehetetlenség figyelmen kívül hagyni, hogy mindezen korlátozások, noha járványügyi szempontból helytállónak bizonyulnak, mégis jelentős mértékben befolyásolják a gazdasági életet.

Abból kifolyólag, hogy egyre több német cég fejezte ki aggodalmát a növekvő korlátozások várható kihatásai miatt, érdemesnek tartották mindezt a kormány felé is jelezni. Az egymással összefogott cégek egyhangúlag megfogalmazott kérése az, hogy a német kormány változtassa meg a külföldi utazási szabályok kapcsán aktualizált cselekvési direktíváját.

Amennyiben az engedmények helyett újabb korlátozások veszik kezdetüket a közeljövőben, mindez rendkívül káros gazdasági hatásokat vonna maga után. Számos terület tevékenységét befolyásolná mindez, súlyosan érintve a nemzetközi kereskedelem, az idegenforgalom, valamint az árukereskedelem szféráját egyaránt.

Mindazon vállalatok, melyeknél kulcsszerepet játszik az export: a határzár és karanténhatározat folytán gyakran nem tudják érvényesíteni külföldi ügyeiket (ügyfelek, beszállítók stb.) Mindezt tovább fokozza a nemzetközi megrendelések sorozatos lemondása, a megrendelések csökkenése vagy hiánya egyaránt.

Természetesen a korlátozás enyhítését követelő cégszövetségek nem vonják kétségbe a megszorítások alapvető fontosságát, hiszen mindannyiunk érdeke a járvány megfékezése. Mégis többen hívják fel a figyelmet arra, hogy a fokozódó korlátozások gazdasági kockázatokat hordoznak magukban. A szövetségek úgy gondolják, hogy mindezen szabályok bevezetése esetében, a jövőben a gazdasági minisztériumnak is szerepet kell vállalnia.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You