Túlélni a Korona-összeomlást

Két hete a csapból is a vírusjárvány folyik, és igencsak hamar megjelentek az epidémia gazdaságra gyakorolt negatív hatásai is. Máris sokan elvesztették a munkájukat, és még többen rettegnek attól, hogy mi lesz, ha ez velük is megtörténik. Lássuk, én hogyan készültem fel már évekkel ezelőtt egy előre vizionálható nehezebb gazdasági időszakra, és miért nem aggódom most annak ellenére, hogy a bevételem egyik napról a másikra lecsökkent a nullára.

Úton-útfélen hallani a szinte már elcsépelt frázisokat, hogy: “De ki gondolta, hogy ez lesz?” Persze, előre senki sem láthatta, hogy egy az egész világra kiterjedő fertőzés lesz majd az, ami lefékezi a gazdaságot, és több milliós munkanélküliséget fog eredményezni, valóban látnoki képességekkel kellene rendelkezzen az a személy, aki ezt előre megmondja. De ha visszatekintünk pár évet a múltba, már akkor azt jósolták a szakértők, hogy valamilyen módon megtorpan majd a gazdaság, és két-három éve már a pereces és a kozmetikus is azt szajkózza, hogy “Jön a válság”. Na de ha mindenki tudta, hogy jön a válság, akkor miért ért a mostani helyzet sokakat olyan váratlanul? Számtalan helyen azt olvasni, hogy akik hirtelen elvesztették a munkájukat, alig rendelkeznek tartalékokkal, sokan még egy hónapra elegendő pénzösszeggel sem rendelkeznek, sőt még celebek is azt nyilatkozták, hogy megszűnt a bevételi forrásuk, így kilátástalanná vált a jövőjük.

Valljuk be őszintén, senkit nem ért váratlanul a gazdaság megbicsaklása, csak a legtöbben el voltak foglalva a carpediem életstílussal mondván, hogy amit ma elkölthetsz, ne halaszd holnapra. Mi jellemezte az elmúlt esztendőket sokaknál? A drága nyaralások, trendi ruhák, legújabb elektronikai eszközök beszerzése, és csillivilli autók, amikre sokan szinte mindenüket ráköltötték ha volt, ha pedig nem, akkor hitelből finanszírozták a drága életstílust. Nem azt mondom, hogy mindenki így tett, de nagyon sokan, és ők azok, akik most kárhoztatják a sorsot, a kormányt, a bankokat a kialakult helyzetért, csak éppen magukban nem találnak kivetnivalót.

Mivel a mögöttünk hagyott évek a növekedésről szóltak, így ezen fellendülésnek szinte mindenki a nyertese volt, és jelentős bevételekre tehetett szert. Nos, ekkor kellett volna gondolni a jövőre, és nem elherdálni sok fölösleges dologra a teljes jövedelmet, hanem a befolyt összegeknek X százalékát félre kellett volna tenni nehezebb időkre. Évek álltak mindenki rendelkezésére, tehát nem tud senki sem azzal védekezni, hogy épphogy kilábaltunk az egyik válságból, máris jött a következő. És valljuk be, 5-10 év takarékoskodás meghozza az eredményét. Miklós sokszor írt arról, hogy legalább 6 havi gondtalan megélhetésre elegendő tartalékkal illene rendelkezni, és ha valaki nem ágyhozkötött beteg ember, akkor ennyi pénzt összegyűjteni nem jelenthetett nagy gondot az elmúlt években, csupán némi lemondással járt volna…

Károghatnék most én is amiatt, hogy a vészhelyzet kihirdetése óta nullára (szószerint!) csökkent a bevételem, ugyanis csakis külföldi ügyfelekből élek, akik most nem tudnak utazgatni, így most hónapokig nem számíthatok jövedelemre, de nem aggódom, ugyanis jelentős tartalékokat halmoztam fel az elmúlt időszakban amit úgy értem el, hogy sosem a legújabb elektronikai eszközöket vásároltam, nem vettünk részt a családommal drága nyaralásokon, és a lehetőségeimhez mérten szerény gépjárművekkel jártam. Az emúlt években kiadásra alkalmas ingatlanokat vásároltam, mindemellett azonban arra is ügyeltem, hogy likvid forrásokkal is rendelkezzek. Raktam pénzt állampapírba, a készpénzemet elosztottam kb 5 valutanembe, és arra az esetre ha jönne a “zombiapokalipszis”, pár száz gramm befektetési aranyat is vásároltam 😀

Félreértés ne essék, nem önmagam fényezéséről szól ez az írás, én csupán azt akarom szemléltetni, hogy mennyire hasznos az anyagiak terén az elővigyázatos szemléletmód, ami abban áll, hogy lovagold meg az adandó hullámokat, azonban készülj fel a nehezebb időszakokra is azáltal, hogy megzabolázod az anyagi kívánságaidat.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You