Amerikai elnökválasztás: Ki a wall streetesek kedvence?

A wall streetes menedzserek esetében a helyzet világos: ők mindenképpen Marco Rubio republikánus floridai elnökjelöltet szeretnék a Fehér Ház elnöki székében látni – legalábbis ez derül ki abból az összegzésből, amelynek során az elnökjelöltek számára a Wall Streetről érkező privát adományokat elemezte ki a Statista gazdaságkutató cég.

A sors fintoraként a második legtöbb adományt az a Jeb Bush kapta, aki a napokban szállt ki az amerikai elnöki székért folytatott küzdelemből, hisz nem sikerült jelentősen feltornáznia népszerűségét az előválasztások alkalmával. Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje Rubiohoz képest csupán a választási támogatások negyedét szerezte meg.

Megmosolyogtató módon a szintén republikánus elnökjelölt Donald Trump a bankároktól és pénzügyi vezetőktől eddig csupán 1566 dolláros támogatást kapott. Ennek két oka lehet: egyrészt az, hogy az amerikai milliárdos saját maga finanszírozza választási kampányát, másrészt pedig az, hogy a republikánus pénzügyi vezetők jobban ismerhetik Trump pénzügyi manővereit és így a bizalom felé nem teljesen töretlen.

Így a Wall Street támogatását és a további pénzeket várhatóan az a Marco Rubio fogja kapni, aki egyes hírek szerint szintén nem teljesen előrelátó és tisztességes pénzügyi szempontból. Az elnökjelölt többször használt fel támogatási pénzeket magáncélokra, sőt mi több, egyes hírek szerint “An American Son” önéletrajzi elemeket tartalmazó könyvét szintén pártfinanszírozásból fizette. A “New York Times” valamint az “Associated Press” információi szerint Rubio felelőtlensége abban is megmutatkozik, hogy több olyan házat is vásárolt még az amerikai ingatlankrízis kirobbanása előtt, amelyre nem volt fedezete.

A “Slate” magazin véleménye szerint Rubio kisebb kihágásai semmiképpen sem üthetik ki őt az elnökválasztási harcból, hisz a történelem folyamán már több jelentős politikus is figyelmetlenül költekezett, mint például Thomas Jefferson, vagy akár Winston Churchill – jelen esetben a probléma sokkal inkább az, hogy Rubio a washingtoni vezetés szemére veti az amerikai pénzügyi problémákat, miközben az ő háza táján sincs minden teljesen rendben.

Gazdasági-politikai cikkeinket a kftkreator.hu támogatta – cégalapítás Németországban

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You