A pandémia a német gazdaságot sem hagyta érintetlenül

Az Európa legkimagaslóbb gazdaságával büszkélkedő Németországot is sújtotta a pandémia megfékezése érdekében behozott leállások (export, utazási korlátozások, beruházások) sorozata. Ennek fényében a német gazdaság, az első negyedévhez képest, az április-júniusi intervallumban, valamivel több mint 10 százalékot esett vissza.

A statisztikai hivatal beszámolója szerint a jelenlegi gazdasági visszaesés messze meghaladta az eddigieket; a kimutatások szerint a 2009-es pénzügyi világválság eddig kimutatott legrosszabb teljesítményénél is elszomorítóbb a helyzet, mely időszakban 4,7 százalékos visszaesést jegyeztek le.

Noha a szigorú korlátozásokat követően életbe léptek az óvatos visszaállások (a kocsmáktól az éttermeken át az autókereskedésig), mégis a közgazdászok becslése szerint: a gazdaság újbóli beindulása ellenére mindez mérföldekre van a pandémiát megelőző szinthez képest. Az előrejelzések szerint legkorábban 2022-re várható számottevőbb fellendülés e téren.

A poszt-pandémia idejére tervezett helyreállások nagy valószínűséggel, főként a kezdeti intézkedések során, visszafogottabbak lesznek. Mivel a világjárvány okozta negatív (utó)hatások leküzdésére nagy erőkkel tesznek lépéseket: a gazdaság lassan, fokozatosan fog javulást, a második negyedévhez viszonyított növekedést eredményezni.

Egyes meglátások szerint a globális járvány a munkaerőpiacon is visszahúzásokat generálhat, melynek okán a munkanélküliség jelentősen megemelkedhet.

A német pénzügyminiszter nemrégiben bejelentette, hogy az európai prominens gazdasággal rendelkező országnak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében további pénzösszegekre lesz szüksége. Ennek megvalósítása érdekében nagy valószínűséggel arra kényszerülnek, hogy továbbra is felfüggesszék az adósságszabályokat, hogy előtérbe helyezhessék a német polgárok egészségvédelmét, valamint a gazdaság stabilizálását egyaránt.

A pénzügyminiszter meglátása szerint várhatóan 2021 végére, 2022 elejére a német gazdaság visszatérhet a válság előtti szintre. Úgy fest, hogy a visszaesés június közepe óta enyhült.

Az Eurostat adatai szerint a foglalkoztatás 0,2 százalékos csökkenést mutatott az euróövezetben – mely az első komolyabb mélypontnak bizonyul 2013 óta.

Összeségében elmondható, hogy Németországban a pandémia miatt bár éles visszaesés ütötte fel a fejét, mégsem nevezhető a helyzet súlyosabbnak, mint az euróövezet többi részén (pl.: Spanyolország, Olaszország, Franciaország), és fokozatosan minden visszaáll a világjárványt megelőző állapotba.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You