Melyik német iparágat sújtotta leginkább a koronavírus-válság?

A koronavírus-válság gazdasági visszaesése a német iparágak sokféleségét is sújtotta, ugyanúgy mint az egész világ iparágait. 

A koronavírus elterjedését célzó intézkedések részeként bevezetett korlátozások széles körű hatással voltak a német gazdaságra is. A legsúlyosabban a harmincas éveiket élő emberek és családjaik sújtotta, hiszen 2,1 millió ember – a lakosság nagyjából 2,5 százaléka – egzisztenciális pénzügyi veszteségekkel állt szemben az utóbbi hónapokban.

A legsúlyosabban érintett Németországi terület a Baden-Württemberg tartomány ipari és gyártási csomópontjai, ahol a vállalatok 22%-a munkahelyet csökkentett és Bajorország, ahol ugyancsak elbocsátásokra szorult a cégek 20%-a.

A korona-recesszió hatásai Németországban

A Müncheni Gazdaságkutató Intézet által befejezett tanulmány rámutatott, hogy a német cégek 18 százaléka már csökkentette munkahelyeinek számát. Noha a német iparágak széles skálája érezte a koronavírus-válság hatásait, az étterem és vendéglátás ágazatát különösen befolyásolta a bekövetkezett helyzet.

Néhányan a német sajtóban „Korona recessziónak” nevezték, a leginkább a vendéglátás iparágát sújtotta helyzetet. 

Összességében a vendéglátóipari és vendéglátóipari vállalatok 58%-ának kellett elbocsátania alkalmazottakat. A szállodaiparban 50%-ánál, az utazási irodák 43%-ánál kellett ugyanezt tenni, míg Németország híres autóiparának a munkahelyek 39%-át kellett csökkentenie az elmúlt időszakban.

A bőráruk és cipők gyártói (38%), a nyomdák (30%) és a fémgyártók (29%) szintén jelezték az elbocsátások növekedését. Ezzel szemben az ügyvédi irodákat (5%), a könyvelőket és adószakértőket (5%), az építőipart (3%) és az ingatlantlan piacot (2%) sújtotta az elbocsátások hulláma.

Azt, hogy mi várható még nagyban befolyásolja a járványhelyzet alakulása is, de mindenképpen elmondható, hogy nagyon komoly hatással van és lesz a Németországi ipar csaknem összes ágára a koronavírus okozta helyzet. Már most észlelhető a gazdaság lassulás és a számok is azt mutatják, hogy nem lesz gazdasági lendülés egyhamar, legalábbis heteken belül nem várható változás.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You