Warren Buffett élettapasztalata: Milyen is a jó üzletember?

warren_buffett“Csak olyan vállalatba érdemes pénzt fektetni, amelyet akár egy cerkófmajom is el tudna vezetni. Higgyék el, előbb vagy utóbb ez a helyzet elő fog állni.” – Warren Buffett híres arról, hogy szeret üzleti, üzletvezetési tanácsokat adni, és valljuk be őszintén – közel 62,3 milliard dolláros (55,3 milliárd eurós) vagyonával ezt hihető módon meg is teheti. Azonban az üzletember legújabb tanácsaival abban is megpróbál segíteni, hogyan is álljanak a befektetők és vállalatvezetők az üzleti élet egészéhez?
Az USA-ban a napokban látott napvilágot az új könyv, amely Warren Buffett 284 kérdését és válaszát tartalmazza. A könyv címe “My Warren Buffett Bible” – szabad fordításban “Az én Warren Buffett bibliám”. A szerkesztő Robert L. Bloch arra törekedett, hogy a könyv egy könnyen érthető befektetési tanácsadó és vállalkozásvezető referenciamunka legyen.

A Forbes Magazin már áttekintette a könyvet és kiemelt néhány gondolatot Buffett-től, vagy akár a milliárdos befektető kedvenceitől, amelyek – vajon miért nem lepődünk meg különösebben? – igen aktuálisak lehetnek napjainkban is.

1. “Olyan emberekkel vedd körül magad, akik jobbak nálad, így te is sokkal jobbá válhatsz”

Az üzletember tanácsát figyelmesen megnézve észrevehetjük, hogy ő egy olyan ember, aki hisz abban, hogy az egyén egész élete során képes a változásra és a fejlődésre – és ebben kiemelten fontos szerepe van a szociális környezetnek is.

2.  Mire képes és mire nem képes a pénz?

“A pénz által az ember ideális körülményeket tud teremteni maga és családja számára. Azonban a pénzzel az ember nem tud magának barátokat és egészséget vásárolni.” Ha figyelembe vesszük azt, hogy Buffett jelen pillanatban a világ harmadik leggazdagabb embere, akkor különösen megfontolandó ez a tanácsa.

3. “Amit az okos emberek már a legelején megtesznek, azt a nem előrelátóak csak a végén lépik meg”

Ez különösen fontos tanács a befektető részéről, hisz azt suggalja, hogy az üzletembereknek – befektetőknek igen jól, nem hezitálva – egyes esetekben akár kompromisszumok nélkül – kell meghozniuk döntéseiket.

4. Tudni kell nemet mondani

“A különbség a sikeres és a nagyon sikeres emberek között az, hogy nagyon sok esetben tudni kell nemet mondani. Sokan beleesnek abba a csapdába, hogy egy jónak tűnő ötletre azonnal igent mondanak, anélkül, hogy tüzetesebben megvizsgálták volna azt.” Azonban a milliárdos befektető szerint a siker titka az, hogy tudni kell – legalábbis első körben – nemet mondani és a végleges döntést csak alapos elemzés után meghozni.

5. Soha ne kérdezzük meg a fodrászt, hogy van-e szüksége hajvágásra

Itt Buffett ironikus módon valószínüleg azokra a “szakemberekre” és “elemzőkre” gondolt, akik nap mint nap jelen vannak a médiában és befektetési tanácsokat adnak, hisz sokszor előfordul az, hogy kiderül – a befektetési tanácsadó személyesen is érdekelt egy-egy befektetési csomag eladásában, azért beszél olyan nagy lelkesedéssel arról.

6. “Sokat gondolkodom és elemzek”

“Naponta sok időt töltök el azzal, hogy visszavonulok és gondolkodom, elemzek. Ez meglehetősen szokatlan, főleg az amerikai üzleti életben, azonban számomra ez igen sokat segít, hisz így higgadt döntéseket tudok hozni nap mint nap.”

7. Buffett: “sokat tanulhatunk az aktuális dieselgate ügyből is”

“Minimum 20 év szükséges ahhoz, hogy egy vállalat felépítse és megismertesse márkáját az emberekkel- a jó kép lerombolása akár 5 perc alatt is megtörténhet. Aki már az elején gondol erre, az egészen másképp vezet egy vállalatot.”

8. Az életben csak egy pár dolgot kell igazán jól csinálnod, ha a többi dologban nem követsz el nagy hibákat

A milliárdos ezen tanácsa is igen megfontolandó, talán kiegészítve Bonmot mondásával: “Az utolsó előtti hiba még elfogadható.”

9. Amint azt már Henry Ford is megmondta: “Ne vegyél olyan dolgot, amire nincs szükséget, mert nemsokára kénytelen leszel olyan dolgot eladni, amire szükséged lenne.”

10. Ne bonyolítsd túl a dolgokat

“Szemmel láthatóan az emberek szeretik az egyszerű dolgokat minnél jobban bonyolítani. Az én tanácsom a menedzserek számára az, hogy ne tegyék ezt, próbáljanak meg mindig tisztán látni, a dolgokat leegyszerűsíteni.” A fent említett tanácsot Buffett immáron igen sok esetben alkalmazta, amikor biztosra ment és bankokba, biztosítótársaságokba vagy akár világméretű felhasználói márkákba (Coca-Cola) fektetette pénzét.

 

Német cégalapítás vagy akár kész német cégek, gmbh-k Németországban. Vágjon bele, használja fel okosan tudását a KftKreator.hu szakértőinek segítségével.

 

 

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You