Nem dübörög megfelelően a Német gazdaság?

Folyamatosan érkeznek a rossz hírek Európa legnagyobb gazdaságáról, Németországról. Már tudjuk, hogy a német gazdaság a második negyedévben 0,1% -kal csökkent.

Az újabb bizonyítékok pedig azt sugallják, hogy a harmadik negyedév ugyanúgy a csökkenés negyedéve lehet. Ha ez megtörténik, akkor az ország hivatalosan recesszióba kerül, amelyet úgy határoznak meg, mint két egymást követő negyedévben bekövetkező csökkenés. A londoni székhelyű Capital Economics kutatóintézet nemrégiben készült jelentése kiemeli az új információkat: a korábban közzétett adatok megerősítették azt a benyomást, miszerint a német gazdaság lendületet veszít. A német kiskereskedelmi forgalom júliusi 2,2% -os csökkenése arra enged következtetni, hogy a háztartások kiadásai, amelyek alig emelkedtek a második negyedévben, a jelenlegi negyedévben sem fognak nagyobb támogatást nyújtani a gazdaság számára. Másképpen szólva a fogyasztók kiadásai, amelyek a német gazdaság körülbelül felét teszik ki, egyre csökkennek.

Ahogy ez a hír megérkezett, a feszültség a különböző kereskedelmekben növekedett az egész világon. Bár a nyilvánosság nagy része, mint például Kína és az Egyesült Államok inkább az ár-érték arányos megtorlásokkal foglalkoznak, a hír hatásait megérzik a világ minden táján létező kereskedelmek. Ennek oka az, hogy a gyártási ellátási láncok több ország határain keresztül vannak integrálva. Ez azt jelenti, hogy szinte lehetetlen, hogy az egyik országban lelassul a gyártás anélkül, hogy egy másik országban is hasonló lassulást tapasztalnának. Különösen rossz ez Németország számára, mert gazdaságának körülbelül 20% -a gyártásból származik.

Az ország gazdaságát a második negyedévben a Brexit is súlyosan érintette. A németországi behozatal növekedett a március 29-i első Brexit-határidő előtt. Az ötlet mögött az állt, hogy a kereskedelem hiányában a brit cégek akartak maguknak tartalékolni, ha az importálás problémás lesz. Azonban a márciusi Brexit-határidő után, amikor az Egyesült Királyság továbbra is az EU-ban volt, a britek lebontották készleteiket, és Németország exportja az Egyesült Királyságba komolyan szenvedett – magyarázza a londoni TS Lombard pénzügyi vállalkozás nemrégiben készült jelentése. “Ez negatív GDP-adatokra utal a 2019 második félévre vonatkozóan” állítja a Lombard-jelentés. Másképpen szólva, a harmadik és a negyedik negyedévben a gazdasági teljesítmény Németországban szintén csökkenést tapasztalhat majd.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You