IMF – Növekvő kockázatok a világgazdaságban

imf_gazdasagi_elorejelzesekA Nemzetközi Valutaalap növekvő gazdasági kockázatokra hívja fel a figyelmet a napokban megtartandó G20-as pénzügyminiszteri találkozó előtt. Az IMF leginkább a fejlődő országok gazdasági növekedését látja problémásnak.

Jelen pillanatban az IMF a fő problémát a kínai gazdaság, valamint a tőkepiacok általános gyengélkedésében látja – amint az egy, az ankarai konferenciára készített anyagból kiderül. A G20-as országok pénzügyminiszterei pénteken és szombaton a török fővárosban fognak tanácskozni, ahol többek között megvitatják a kínai, valamint a brazil gazdaság helyzetét is.
Az IMF jelentésében olyan rizikókat is figyelembe vesz, mint a dollár esetleges erősödését, valamint az euró – és más, fejlődő országokbeli valuták – mint például a kínai yuan gyengülését. Emellett a Valutaalap további kockázati tényezőt lát a nyersanyagárak további csökkenésében, valamint a gyengülő tőkeáramlásban, hisz mindezek instabil gazdasági folyamatokhoz vezethetnek. Az IMF gazdasági szakemberei szerint: “Abban az esetben, ha ezen gazdasági előrejelzésekből egyszerre több is beigazolódik, akkor ez akár komoly fennakadásokat okozhat a világgazdaság egészében is.”
Az IMF már ez év júliusában 3,3 százalékra csökkentette a világgazdaság növekedési kilátásait erre az évre. Érdekes megfigyelni azonban azt, hogy a nehézségek ellenére Kína gazdasági növekedését még mindig 6,8 százalékra várja ebben az évben, amely jelentős számadat, ha figyelembe vesszük azt, hogy Kína a világ második legnagyobb nemzetgazdaságával rendelkezik.
Az IMF jelentésében azt tanácsolja Kínának, hogy – a nehézségek ellenére – folytassa a gazdasági reformokat, a gazdaság liberalizálását.

A világgazdaság alakulására számottevő hatással van természetesen az Amerikai Jegybank is, amelynek mérvadó kamat-számait – főként a kialakult globális helyzet miatt – igen nagy kíváncsisággal várják a gazdasági szakemberek. Az IMF szakemberei ebben az esetben azt tanácsolják az Amerikai Jegybanknak, hogy “kamatlábait a világgazdasági adatok figyelmes elemzésével határozza meg.”

Globális gazdasági híreinket a kftkreator.hu, a német cégalapítás szakértője támogatta.

 

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You