Greenpeace: 2050-ig megvalósítható a globális energiaátállás

greenpeace_megujulo_energiakA Greenpeace valamint német szakemberek tanulmánya szerint 2050-ig megvalósítható lesz az, hogy a világ teljes mértékben átálljon a megújuló energiák felhasználására.

Ez, amint a Greenpeace szakemberei kifejtették: “technikailag kivitelezhető, pénzügyileg igen kedvező és akár milliók számára is új munkahelyeket biztosít.” A tanulmányt a globális természetvédő szervezet és a Német Repülési- és Űrügynökség Termodinamikai Rendszerek Részlege közösen készítette.
Ennek értelmében a meghatározó technológiák, illetve energiaforrások a szélenergia valamint a fotovoltaikus energia, ezeket követi 2020 után a napenergia és a geotermikus energia is. Éppen ezért a Greenpeace szakemberei azt várják, hogy 2050-ig meghatározó mértékben fognak változni a világ felhasznált energia-forrásai. A megújuló energiák technológiájának fejlesztésére az elkövetkező 40-50 évben mintegy 1 billió dolláros összeget kell fordítani, a fejlesztések eredményeként viszont a szakemberek azt várják, hogy a nem is olyan távoli jövőben a világ energiaellátásának összességét, majd 100 százalékát meg lehet oldani ezen energiaforrások segítségével.
Az eredmény elérése érdekében fontos az, hogy jelen pillanatban a világ takarékoskodjon a hagyományos energiák felhasználásával, így a fejlesztésekre szánt pénzek egy része már rendelkezésre fog állni – ez akár évi több száz milliárd dolláros összeget is jelenthet. Emellett nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az új, környezetbarát energiák elterjedésével a világ széndioxid-szennyezettségének mértéke is stagnálni fog, így a globális felmelegedés mértéke is várhatóan a kritikus 2 Celsius fokon belül marad.
A tanulmány készítői szerint 2030-ig az energiaszektorban dolgozók száma kisebb mértékben csökkenhet – összesen mintegy 28 millió főre, de abban az esetben, ha a megújuló energiák felhasználása a majd 100 százalékot eléri, az iparágnak szinte azonnal 48 millió fős munkaerőre lesz szüksége. A tanulmány külön kiemeli azt a tényt, hogy Németország számára különösen előnyös lenne az új energiaforrásokra való átállás. A tanulmány megjelenése igen aktuális, hisz ez év decemberében Párizsban fogják megtartani azt a klímakonferenciát, amelyen várhatóan új klímavédelémi egyezmény születik.

“A megújuló energiák felhasználása immár komoly fejlődésen ment keresztül és ma már komolyan versenyezhet az elavult szénerőművekkel vagy akár a biztonsági szempontból problémás atomerőművekkel is” – fejtette ki Sven Teske a Greenpeace-től, aki a tanulány fő koordinátora. Teske kiemelte továbbá azt is, hogy az energiaátállást valószínüleg nem lesz könnyű kivitelezni, hisz az atomenergia-, szénenergia- és kőolaj-iparban is sokan vannak, akiknek az érdekei nem ezt diktálják.

 

 

Technológiai – környezetvédelmi cikkeinket a kftkreator.hu támogatja.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You