A jövő technológiája – áram a felhők közül

modern_szelenergiaA szélenergiát kutató tudósok szerint a közeljövőben elképzelhető az, hogy a szélerőművek hatékonyságát többszörösére megnöveljék. És mindezt hogyan? A választ a felhők között kell keresni.

“A kutatás hatalmas léptekkel halad előre” – mondja Guido Lütsch, a Németországi Szélenergia Bizottság elnöke. “Néhány kérdést még meg kell oldanunk: ezek túlnyomóan technikai, illetve jogi problémák, azonban gőzerővel haladunk előre.”

Ezen technikai fejlesztéseket komolyan kell venni, hisz világszerte több mint 70 vállalkozás és kutatócsoport dolgozik ilyen jellegű projekteken. A Német Szélenergia Bizottság jelentése szerint ezek majd fele az elkövetkező 3 évben piacképes termékeket fog bemutatni.

A technikai megoldások többrétűek: egyes csoportok és cégek speciális sárkányokat és vitorlákat használnak, míg mások – mint például az Altaeros cégcsoport – speciális hélium-gyűrűt, amelynek a közepén egy áramtermelő turbina található. Azonban minden egyes ilyen szerkezet 300-500 vagy akár ennél több méteres magasságban működik, hisz itt sokkal jobban ki lehet használni a szél energiát termelő erejét – olyannyira, hogy ilyen magasságban a kinyert energia mennyisége duplájára nő.

Érdekes megfigyelni azt, hogy a szél ereje az emberiség számára már régóta ismert volt, azonban a technikai tudás illetve a számítógépek, vezérlések fejlettsége csak a 2000-es évek elején engedte meg igazán azt, hogy a kutatások lendületet vegyenek.

És hogy hol tartanak pontosan a kutatások? A szélenergiát kutató cégek és kutatócsoportok általában szűkszavúak, azonban az eddigi legjobb eredményeket valószínüleg az amerikai Makani cég érte el, amely néhány hónapja egy 600 kilowattos modellt állított elő.

A kutatásba a Google is beszállt

Jelen pillanatban a tengereken elheyezett hagyományos szélerőművek 4000-4500 teljes értékű munkaórát tudnak elérni. Az új technológiával várhatóan ez a szám 6000, egyes becslések szerint akár 8000 óraszámot is jelenthet. Ez utóbbi szám szinte 24 órás kihasználtságot jelent a modern szélerőművek esetében. Nem csoda hát, hogy a fejlesztésekbe a Google is beszállt és két évvel ezelőtt megvette a Makani céget.

A továbbfejlesztett technológia költséghatékony

A Google szakemberei valószínüleg azért is fantáziát láttak az új technológiában, mivel ez költséghatékony: egy hagyományos szélerőmú mintegy 5000 tonna betonból és acélból áll, ezzel szemben az újfajta szélerőművek ennek a tömegnek mintegy tizedét teszik ki. Emellett könnyen és gyorsan szállíthatóak akár olyan helyekre is, ahol szükség van az áramra, mint a katasztrófák helyszínei, nehezen megközelíthető helyek, stb.

Emellett az sem elhanyagolható, hogy a német EnerKite cég szerint az így előállított áram olcsóbb lesz, mint a hagyományos, szénerőművekből előállított energia.

 

Technológiai hírek a kftkreator.hu támogatásával – kftkreator.hu cégalapítás Németországban.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You