Amikor minden variáció jó – Svájci rekord devizatartalék

Thomas_Jordan_Svajci_Nemzeti_Bank_elnokeNemrégiben látott napvilágot az a hír, miszerint a fő külföldi fizetőeszközök (euró, dollár) erősödésének hatására a Svájci Nemzeti Bank devizatartalékainak értéke mintegy 16 milliárd svájci frankkal ugrott meg.
Így a devizatartalék teljes összege új rekordot ért el, mintegy 531,8 milliárd svájci frank teljes értékben.

(A képen Thomas Jordan, a Svájci Nemzeti Bank Elnöke.)

Gazdasági szakemberek az euró – és ezzel együtt a dollár erősödését annak tudják be, hogy Görögország a hosszan tartó államcsőd-közeli helyzetet megoldani szándékszik, és beadta derekát az elhúzódó patthelyzet megoldásának érdekében. A döntések hatására az euró júliusban 1,03 svájci frankról 1,06 frankra erősödött. Ezt az erősödést követte az amerikai dollár is, 95 svájci centről (rappen) 98 centre. Az SNB devizatartalékai jelentős részét euróban és dollárban tartja, így (ismételten) nyerő helyzetbe került.

Érdekes megfigyelni azt, hogy a görög válság hatására a Svájci Nemzeti Bank még ez év június folyamán kénytelen volt beavatkozni a devizapiacba és korrekciós manővereket végezni. Sőt, szokásával ellentétben az SNB ezen lépéseit nyilvánosságra is hozta, így az eurókurzus szabályzásának feloldása óta ez az egyetlen komoly nyilvánosságra hozott devizapolitikai lépés az SNB részéről.
A svájciak tehát örülhetnek, hisz a Svájci Nemzeti Bank devizatartalékai ismételten nőnek az elmúlt három hónaphoz képest, amikor a tartalékok csökkentek (-1,5 milliárd svájci frank júniusban, -4,7 milliárd frank májusban és -0,5 milliárd frank áprilisban). Érdekes megfigyelni azt, hogy ez év februárjában és márciusában (az eurókurzus feloldásának hatására) a SNB devizatartalékai szintén jelentősen nőttek (+11 milliárd, illetve +13 milliárd svájci frank).

Alessandro Bee, a zürichi J. Safra Sarasin Ltd. Bank gazdasági elemzője szerint a Svájci Nemzeti Bank az elmúlt időszakban (június) csak kisebb mértékben avatkozott be a valutapiacba, az euró erősödése a görög válság csillapodásának és egyes EU-tagállamok gazdasági erősödésének tudható be.

 

Gazdasági hírek Svájc, gazdasági hírek Németország  a német cégalapítás szakértőjének támogatásával – kftkreator.hu.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You