A Nemzetközi Valutaalap nagyot bukhat – 21 milliárd euró Görögországban

International_Monetary_Fund_logo.svgA Nemzetközi Valutaalap hatalmasat bukhat a görög válságon – a szervezet kihelyezett pénzösszegeinek mintegy negyede Görögországban található.

A Nemzetközi Valutaalap azon három szervezet egyike, amely Görögországnak pénzt kölcsönzött. Azonban, amint az várható volt, Görögország e hét kedden (06.01) nem tudta kifizetni a kölcsön esedékes részletét, amely 1,54 milliárd eurót jelent, így Görögország összesen több mint 21 milliárd euróval tartozik a Valutaalapnak. Ez a válsághelyzetben levő országoknak juttatott összeg mintegy 27 százaléka. Ha számításba vesszük azt, hogy a Nemzetközi Valutaalap Ukrajnának illetve Portugáliának is jelentős összegeket kölcsönzött, akkor elmondhatjuk azt, hogy a Valutaalap igen nehéz, kockázatos időszakot él át.

Amint azt várni lehetett, Görögországgal kapcsolatban a helyzet még mindig nem teljesen tiszta. Lehetséges az, hogy csupán fizetési késedelem áll fenn, azonban az is előfordulhat, hogy Görögország egyáltalán nem fogja tudni visszafizetni a kölcsönt. Desmond Lachman, az American Enterprise Institute gazdasági szakembere szerint a Nemzetközi Valutaalap akár még egy 24 milliárd dolláros hiányt is el tudna viselni: “Köztudott az, hogy a Nemzetközi Valutaalap 188 ország központi bankjától kap támogatást, azonban az a megítélésbeli kár, esetlegesen bizalomvesztés, amit a szervezet elszenvedhet akár felbecsülhetetlen is lehet” – fejtette ki Lachman, aki korábban maga is a Nemzetközi Valutaalapnál tevékenykedett.

“Abban az esetben, ha Görögország tényleg nem fog fizetni, akkor a Nemzetközi Valutaalapnak minden idők legnagyobb veszteségét kell majd leírnia. Normális esetben ilyenkor fejek szoktak hullani – ez akár egy olyan politikai alapokon nyugvó pénzügyi szervezet esetében is elképzelhető, mit a Valutaalap” – fejtette ki véleményét Lachman. “Azonban ha ez nem is történik meg, a szervezetnek még akkor is meg kell válaszolnia azt a kérdést, hogy hogyan lehetett egy nehézségekkel küzdő országnak ilyen jelentős hitelt kifizetni és a szervezet krízis-specialistái miért nem látták előre a görög összeomlást” – mondta Desmond Lachman.

 

 

Gazdasági hírek a kftkreator.hu  támogatásával. Cégalapítás Németországban a kftkreator.hu munkatársainak segítségével.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You