Már Görögországból is távoznak az orvosok

gorog_orvosokLegújabb statisztikai adatok alapján úgy néz ki, hogy az elhúzódó görög gazdasági válság immár az orvosokat sem kíméli: egyre több orvos keresi boldogulását Németországban, illetve más korrekt feltételeket nyújtó nyugat-európai országban.
Athéni szomorú adatok szerint a munkanéküliségi ráta a görög orvosok körében rekordokat döntöget. Így az állás nélkül maradt szakorvosok száma az elmúlt 5 évben megduplázódott. A legnagyobb mértékben a válság azokat a fiatal görög orvosokat érinti, akiknek még nem sikerült szakorvosi vizsgáikat letenni.

Így az elhúzódó válsághelyzet azt eredményezte, hogy sok orvos Közép- illetve Nyugat-Európában keresett illetve talált megfelelő körülményeket és életszínvonalat biztosító orvosi állást. Az athéni kormány számára szomorú tény az, hogy a görög orvosok kivándorlási aránya immáron megötszöröződött.

A kivándorlási arány 500 százalékkal nőtt

A konkrét számadatok azt mutatják, hogy amíg 2007-ben 292 szakorvos hagyta el az országot, 2012-ben ez a szám már 1166 főre nőtt – ez 500 százalékos növekedést jelent.

Az Athéni Orvosi Kamara adatai további szomorú tényeket közölnek: az orvosok körülbelül 12 százaléka már nem tud elhelyezkedni Görögországban, mivel a gazdasági válság miatt a görög kórházaknak is leépítéseket kellett eszközölniük. Az adatok a fogorvosok tekintetében sem bíztatóak – statisztikai adatok szerint az elmúlt években mintegy négyszázan hagyták el az országot, köszönhetően főként a fogorvosokra vonatkozó magas adózási sávnak.

A legkedveltebb célország: Németország

A görög orvosok számára a legkedveltebb célország Németország. A Német Orvosi Kamara a 2013-as évben 2847 görög származású orvost tartott számon – ez az előző, 2012-es évhez képest mintegy 12 százalékos növekedést jelent és az EUMEDJOB adatai alapján a román orvosok után a második legnagyobb külföldi orvosközösséget jelenti Németországban.

360 eurós munkanélküli segély

A 360 eurós munkanélküli segélyt hivatalos adatok szerint jelenleg mintegy 1259 orvos kapja. Azonban, amint az lenni szokott, az orvosok gazdasági okok miatti hiánya nagyban érinti a görög egészségügyi rendszert, hisz sok egészségügyi szakember szerint a görög egészségügyi szolgáltatások minősége lényegesen romlott.

Úgy néz ki, hogy a görög orvosok a jelen helyzetben csupán abban bízhatnak, hogy az évek óta húzódó gazdasági válság végre megoldódik és ismételten visszatérhetnek Görögországba gyógyítani.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You