Elképzelhető lenne egy készpénz nélküli világ?

bargeldHamarosan egy készpénz nélküli világban fogunk élni? – Egy olyan világ, amelyben csak hitelkártyával vagy csekkel fizetünk technikailag teljesen megvalósíthatónak tűnik, azonban szakemberek nem értenek egyet abban, hogy a készpénzes fizetőeszközöket teljesen el kell törölni.

Európában – az USA-val ellentétben – az emberek még mindig készpénzzel fizetnek a legszívesebben. Így van ez Németországban is, ahol a kiskereskedelmi kifizetések túlnyomó része – mintegy 80 százaléka – készpénzzel történik. Azonban egyes törekvések azt helyezik kilátásba, hogy a készpénzes fizetést korlátozzák vagy akár teljesen meg is szüntessék.

Az új ötlet mellett teljes mértékben kiállt Peter Bofinger német közgazdász, aki szerint: “A mai technikai lehetőségek mellett készpénzt használni teljes anakronizmus.” – más szavakkal a közgazdász szerint a készpénz elavult és teljesen felesleges.

Az ötlet nem teljesen új, hisz azt már a Nemzetközi Valutaalap korábbi vezetője, Kenneth Rogoff, vagy a volt amerikai pénzügyminiszter, Larry Summers is felvetette.

Általában két fő érvet hoznak fel azok, akik egy készpénz nélküli világot szeretnének.

Egyrészt nyilvánvaló az, hogy a készpénzt előszeretettel használják az illegális tevékenységekben, mint például a drogkereskedelemből származó pénzek tisztára mosásában, adócsalások alkalmával, vagy akár a feketemunkások kifizetésénél. A készpénz eltörlésével vélemények szerint ezen bűncselekményeket fel lehetne számolni vagy legalábbis lényegesen megnehezíteni.

A második fő érv a jegybankok pénzpolitikájával hozható összefüggésbe, hisz itt sokszor fizikailag is megfogható készpénz nincs jelen, tehát a pénz csak papíron létezik. A jegybank az irányadó kamatok segítségével bizonyos mértékben meg tudja adóztatni a megtakarításokat, illetve a hiteleket. Az Erurózónában
az irányadó kamatok nemcsak nagyon alacsonyak, hanem néha még akár a minuszos tartományba is átmennek. Éppen ezért sokan dönthetnek úgy, hogy pénzüket nem számlán tartják, hanem készpénzben. Ez lényegében azt jelenti, hogy a jegybank korlátozva lehet abban a tevékenységében, hogy a mérvadó kamatok változtatásával a gazdaság egészére hatással tudjon lenni, azt esetlegesen ki tudja egyensúlyozni.

Azonban Peter Bofinger elképzelését sok közgazdász bírálja, hisz rengetegen a készpénzben magát a “tiszta szabadság”-ot látják. Emellett sokszor elhangzik az az érv is, hogy sokak számára a feketemunka jelentheti az egyetlen pénzkereseti lehetőséget, illetve sokan azzal is érvelnek, hogy a bűnözők, illetve a feketegazdaság sem mindig készpénzes tranzakciót alkalmaznak: ilyen például a sokak által használt Bitcoin is. Sok közgazdász azt is nehezményezné, ha az egyes országok Jegybankjai lehetőséget kapnának arra, hogy az emberek pénzügyeit totálisan kontrollálni tudják.

Úgy néz ki, hogy a kiskereskedők sem örülnek a virtuális pénznek és megmaradnának a jól bevált készpénznél. Ők fő ellenérvként a hitelkártyák magasabb költségeit hozzák fel, amely napi többszörös használat esetén igen magas összeget érhet el, amint azt a cégalapítás Németországban témakörrel foglalkozó oldal munkatársai megtudták.

Így nagy valószínűséggel Európa jelentős részén még sokáig maradni fog a készpénz és az országok nem fogják Dánia példáját követni, ahol a kiskereskedők, benzinkutak vagy akár az éttermek sem fogadhatnak el a következő évtől készpénzt.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You