Az orosz oligarcha európai telekom-cégeket vásárolna

Michail-FridmanMichail Fridman orosz oligarcha igazi kemény üzletembernek számít gazdasági körökben. Nem csoda hát, hogy európai, illetve amerikai óriás telekom-cégek is felkeltették érdeklődését. Aki azt gondolta, hogy Michail Fridman a Dea olajvállalat megvásárlása után megpihen,  tévedett. Csupán néhány hét eltelte után Fridman készen áll arra, hogy 16 milliárd dollárt (mintegy 14,55 milliárd eurót) fektessen be európai, valamint amerikai telekom-cégekbe.
Éppen ezért a második leggazdagabb orosz nagyvállalkozó társbefektetőivel együtt létrehozta a LetterOne Techonolgy (L1 Technology) vállalatot, amely a LetterOne befektetési cégcsoport tagja. Az orosz vállalkozó mellett olyan befektetők is pénzüket, illetve tudásukat adják, mint például Brent Hoberman, a Lastminute.com alapítója, Osama Bedier egykori Google topmenedzser, illetve Russ Shaw, a Skype korábbi vezetője, valamint Sir Julian Horn-Smith, a Vodafone egyik alapító tagja.
Alexej Resnikowitsch, az L1 Technology vezetője szerint a telekommunikációs ágazatnak fellendülésre van szüksége, ezért mindenképpen reformokat szeretne bevezetni. Ennek érdekében a fent említett 16 milliárd dolláros kezdőtőke mellett – a befektetők kijelentése szerint – akár 25 milliárd dollár is rendelkezésére állhat. – tudhatjuk meg a Financial Times információi alapján.

Michail Fridman, aki a napokban töltötte be 50 életévét a Forbes szerint 17,6 milliár dolláros vagyonnal rendelkezik (2014), és Oroszország egyik legagresszívabb befektetőjeként tartják számon. Milliárdos vagyonát a Szovjetúnió szétesése utáni időkben szerezte, kisebb kereskedő cégekkel indulva. Két partnerével közösen később a telekommunikációs- és a banki szektorba fektetett be. A legnagyobb kiugrást azonban a harmadik legnagyob orosz kőolajvállalat, a TNK hozta meg a vállakozónak, aki ebben az időben a BP vállalattal kötött előnyös szerződéseket. Így a későbbi, orosz állami kivásárlás során Fridman mintegy 28 milliárd dolláros bevételre tett szert.

Nem csoda, hogy az orosz nagyvállalkozó a telekommunikációs és technológiai szektorban látja a fejlődés további lehetőségét, hisz jelen pillanatban is övé Oroszország három mobil-szolgáltatójának egyike. Emellett a sikerre garancia lehet a fent említett telekommunikációs topmenedzserek részvétele is az L1 Technology konszern vezetésében.

 

kftkreator.hu – cégalapítás Németországban szakértőktől 

 

 

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You