Károsanyag-kibocsájtás: Bajban a Volkswagen

Schlammfahrt im VWNéhány napja derült ki az a tény, hogy a Volkwagen USA-ban eladott egyes modelljeinek károsanyag-adatait az autók szoftverébe épített program-részekkel manipulálta. Martin Winterkorn, a Volkswagen konszern vezetője elismerte, hogy az autógyár visszaélt a vásárlók bizalmával. Az amerikai hatóságok büntetése mellett a Volkswagennek az amerikai, illetve német környezetvédők felé is számot kell adnia.
A Volkswagen az amerikai hatóságoknak autónként akár 37500 dolláros büntetést is fizethet, így a büntetés összértéke akár a 18 milliárd dolláros értéket is elérheti, hisz egyes adatok szerint a csalás mintegy 450-480 ezer autót érint.

Éppen ezért a napokban a Volkswagen-részvények igen sokat vesztettek értékükből – szakemberek 15, 18, egyes esetekben 20-22 százalékos csökkenésről/értékvesztésről beszélnek. Ez egy igen komoly pénzügyi érvágás az autógyártó óriás számára, hisz az elmúlt 6 év legnagyobb értékvesztéséről beszélhetünk a VW-részvények esetében: a vállalat a botrány eredményeként pár nap alatt mintegy 12 milliárd euróval ér kevesebbet.

A Volkswagen elnöke arról egyelőre nem nyilatkozott – amit sokat sejteni vélnek – hogy a gyár európai modelljeiben is alkalmazta ezeket a trükköket, csak annyit mondott, hogy: “szeretnénk megakadályozni azt, hogy a botrány az USA-n kívül más térségekre is átterjedjen.”

A Volkswagen helyzetét tovább bonyolítja az, hogy legújabb hírek szerint az amerikaiak akár perközösséget is létrehozhatnak az autógyártó ellen, hisz nem tisztességes módszereivel félrevezette az amerikai vásárlókat.

Német környezetvédők a dízelek letiltását követelik

A Volkswagen botránya ismét nagymértékben aktiválta a német környezetvédőket is, akik azt vetik a német autógyártók szemére, hogy eddig sem igazán tartották tiszteletben az EU-s károsanyag-kibocsájtási határértékeket. “Éppen ezért azt kérjük a német kormányzattól, hogy azokat a járműveket, amelyek nem felelnek meg a környezetvédelmi előírásoknak akár típusok szerint is ki lehessen tiltani az utakról” – amint azt Jürgen Resch, a Deutsche Umwelthilfe (DUH) környezetvédelmi szervezet elnöke kifejtette.

A német környezetvédők továbbá azzal is vádolják a német kormányzatot, hogy akadályozza az Európai Bizottságot abban a törekvésében, hogy a környezetvédelmi ellenőrzések hatékonyabbak és szigorúbbak legyenek.

 

Gazdasági híreinket a német cégalapítás szakértője támogatta. Kftkreator.hu  – cégalapítás Németországban.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You