Miért hozza haza Németország aranytartalékai jelentős részét?

Gold_BarsA Német Jegybank 3400 tonna arannyal a világ második legnagyobb aranytartalékát birtokolja. 2014 December végén a Német Jegyban aranyának értéke közel 107,5 milliárd euró volt. Az elmúlt napokban a németek virtuális betekintést engedtek a frankfurti trezorba. 

A Német Jegybank bepillantást engedett trezorjába, természetesen csak videón keresztül. Egy körülbelül 8 perces videóban, amely csütörtök óta látható a Youtube videómegosztón, vezető német jegybankosok mondják el, hogyan keletkezett a német aranytartalék, hol található pontosan ez, illetve miért kell több száz tonna aranyrudat Frankfurtba átszállítani.
“Szeretnénk mindenki számára érthetően bemutatni azt, hogy hogyan kezeljük az aranytartalékokat. Természetesen emellett a fő cél az átláthatóság” – mondta Jens Weidmann, a Német Jegybank Elnöke a csütörtöki frankfurti sajtótájékoztatón. Carl-Ludwig Thiele, a Német Jegybank munkatársa kiemelte: “Ez az arany a németek aranya és nekünk az a feladatunk, hogy ezt az aranyat ésszerűen kezeljük. Úgy érzem, ennek a feladatnak eleget tudunk tenni.”

Hogyan keletkezett a német aranytartalék?

A német aranytartalék a II. Világháború után, a gazdasági fellendülés időszakában keletkezett. Ebben az időszakban a kereskedő országok dollárban, illetve aranyban fizettek az árucikkekért. Ezért lehetséges az, hogy a német arany fizikailag soha nem volt még eddig Németország területén, hanem a tranzakciók alkalmával a new-yorki trezorban cseréltek gazdát az országok között az aranyrudak. A német gazdasági fellendülést szépen mutatja, hogy az aranytartalék 1951-ben 529 kilót jelentett, 2015-ben ez a szám pedig 3400 tonna.

Miért maradt eddig a német aranytartalék jelentős része, 69 százaléka külföldön?

“Ennek technikai és történelmi okai is vannak” – fejti ki Joachim Nagel, a Német Jegybanktól. “Az aranyat elsősorban ott tartották, ahol az fizikailag is fellelhető volt, valamint ott, ahol a legnagyobb mértékben kereskedtek vele.” Carl-Ludwig Thiele hozzáteszi: “Fontos szerepet játszott abban az időben az a tény is, hogy a hidegháborús időszakban a döntéshozók egy esetleges konfliktus alkalmával jobbnak látták, ha ez az aranytartalék minnél nyugatabbra van Németországtól, és esetlegesen akár az óceánon túl található meg.”

Az átszállítás bővebben – számok és statisztikák

Mindeddig a németek aranytartalékukat 4 városban tartották: New Yorkban, Londonban, Párizsban és Frankfurtban, de miért is szeretnék a németek hazahozni az aranytartalék jelentős részét?

“Megváltozott a helyzet, elsősorban azért, mert az Unió országainak többségében már egységesen euróval fizetnek, így nincs szükség az egyes országok közötti átváltásokra, emellett a geopolitikai helyzet is jelentősen stabilizálódott” – fejti ki Jens Weidmann.

Az áthelyezési procedúra végére (2020) a német aranytartalék 50 százalékát helyezik el német területen, Frankfurtban. A tervek szerint 37 százalék marad New Yorkban, valamint 13 százalék Londonban, hisz ez a két város a világ két fő aranykereskedő helye. A párizsi tárolás megszűnik, hisz Franciaország  az eurozóna tagja.

Így az elkövetkező 6 évben mintegy 50 ezer aranyrudat kell átszállítaniuk a németeknek, ami nem kis feladat lesz. “A legfontosabb természetesen az aranyszállítmányok biztonsága, emellett fontos kérdést jelentenek az átszállítási valamint a biztosítási  költségek is.” – fejti ki Carl-Ludwig Thiele.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You