Céglapítás Németországban: Fontos tudnivalók!

A nemzetközi befektetők regisztrálhatják tevékenységüket Németországban vállalkozásként, fióktelepként vagy cégként. A GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung, vagy magyarul a korlátolt felelősségű cég) a legnépszerűbb cégforma Németországban.

Ezt a formát azért részesítik előnyben, mert bonyolult, de mégis rugalmas pénzügyi és vállalati struktúrával rendelkezik, mivel a részvényesek korlátozott felelősséget vállalnak a cég alaptőkéjére. A GmbH székhelye bármilyen helyszínen lehet Németországban, nem számít, ha a gazdálkodó egységet valójában egy másik helyről irányítják.

A cégalapítás Németországban úgy is lehetséges, hogy székhelye egy másik országban található. Az exkluzív üzleti műveletek végrehajtása akár egy másik EU-tagországban bejegyzett fióktelepen keresztül is lehetséges. Minden regisztrált GmbH-nak azonban kötelezően rendelkeznie kell egy német üzleti címmel, amelyet felvesznek a nemzeti kereskedelmi nyilvántartásba.

Az alapításhoz szükséges alaptőke 25.000 euró pénzbeli vagy természetbeni hozzájárulás formájában. E tőke huszonöt százalékát (de legalább 12.500 eurót) át kell utalni a cég alapításakor. A megalakuláskor a részvényesek egy részesedést kapnak, amely megfelel a birtokukban lévő összegnek. Természetbeni hozzájárulások (például szabadalmak vagy felszerelések) esetén a megállapodásban meg kell határozni az egyes hozzájárulások jellegét és a hozzájuk tartozó részesedés összegét. Az LLC nem bocsáthat ki részvény-igazolásokat és nem ruházhatja át szabadon azokat. A részvények átruházhatók harmadik személyeknek vagy más részvényeseknek átruházással.

Az átruházási szerződés csak akkor érvényes, ha közjegyzői megállapodással jár. A társulási alapszabályban előírt korlátozásoktól függetlenül a részvényesek jogosultak megtagadni bármely részvényes kamatának harmadik félre történő átruházását. A GmbH bejegyzéséhez legalább egy részvényes jelenléte szükséges. Az alapításban részt vevő más személyek számára nincs korlátozás.

Mind a fizikai, mind a jogi személyek, beleértve a többi céget is, partnerekké válhatnak egy általános vagy részvénytársaságban: OHG/Offene Handelsgesellschaft vagy KG/Kommanditgesellschaft. Az alapítás megköveteli az Alapító okirat formájában létrejött megállapodást, amelynek tartalmaznia kell információkat a cégről, annak központi irodájáról, részvénytőkéjéről, működési köréről és a társaság tagjai általi hozzájárulások megszerzéséről.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You