Harc a növekedésért – Kína 100 milliárdot pumpál a bankokba

kinai_gazdasagA gyengélkedő kínai gazdaság megsegítése érdekében a Kínai Jegybank is komolyan beavatkozik. A People’s Bank of China (PBoC) két fontos állami bankot támogat, összesen közel 100 milliárd dollár értékben. A kínai gazdaság motorja köztudottan akadozik, így veszélybe került a kitűzött 7 százalékos gazdasági növekedés is.

A kínaiak egész pontosan 93 milliárd dollárt pumpáltak 2 kínai bankba, ezzel jelentősen megnövelve a bankok erejét. Így a China Development Bank (CDB) 48 milliárd dolláros tőkeinjekciót kapott, míg az Export-Import Bank of China 45 milliárd dolláros segítséget. A bankok ezt a pénzt főleg infrastruktúra-fejlesztési projektekre, illetve az exportprojektek megerősítésére kapták.

A kínai vezetés már ez év áprilisában strukturális változtatásokat tervezett a bankok körében. Ennek értelmében most az Export-Import Bank of China vette át a külkereskedelmi tevékenységek pénzügyi támogatását, míg a CDB bank kezeli az állami beruházásokat. A várakozások alapján a projektek gazdasági növekedést fognak eredményezni. Emellett Kína szeretné hightech-exportőr pozícióját is megerősíteni, így a következő időszakban ebben a szektorban is jelentős fejlesztéseket szeretne eszközölni.

A kínaiak bíznak az export fellendülésében

Gazdasági elemzők szerint az export gyengülése a világszerte csökkenő kereslet, valamint a megnövekedett előállítási költségek miatt következett be. Azonban az egész évet tekintve a kínai export-mutatók jók és a kínaiak bizakodóak, hisz ismét az export növekedésére számítanak.A kínaiak az elmúlt hetekben mintegy 2 százalékal leértékelték a Yuant. Ez a lépés kedvez a kínai exportőröknek, hisz így árban ismét versenyképesek tudnak lenni. Emellett a kínai kormányzat további lépésekkel is próbálja segíteni az export növekedését, mint például adókedvezmények bevezetésével, valamint a bürokrácia csökkentésével.

 

Globális gazdasági híreinket a német cégalapítás szakértője, a kftkreator.hu támogatta.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You