Németország: továbbra is hiánycikk a szakképzett munkaerő

nemetorszagi_munkaeroNapokban napvilágot látott jelentés szerint Németországnak jelen pillanatban több mint 164 ezer szakképzett munkaerőre van szüksége. A jelek szerint a németek jobban megvizsgálták a migránsok munkaerejének értékét is, és – amint az várható volt – arra a következtetésre jutottak, hogy jelen pillanatban a menekültek ezt az űrt nem képesek betölteni, hisz esetükben minimum 2-3 éves szakkképzésre van szükség ahhoz, hogy munkába tudjanak állni.
Így Németországban az a helyzet állt elő, hogy a több százezer migráns érkezésének ellenére az ország gazdaságának továbbra is munkaerőre – szakképzett, vagy legalábbis előképzett munkaerőre van szüksége. A Kölni Gazdaságkutató Intézet (Institut der deutschen Wirtschaft Köln – IDWK) jelentése alapján a szíriai, eritreai vagy akár afganisztáni munkavállalóknak elsősorban a nyelvet kell megtanulniuk, emellett esetleges szakképesítésüket is tovább kell fejleszteniük. Így, amint azt Axel Plünneke, az IDWK szakértője elmondta – és amelyet már több német munkaerőpiaci szakember is hangoztatott –  “a migránsok kezelése elsősorban humanitárius probléma és ezeket az embereket csak ezen probléma megoldása után lehet a munkaerőpiacon integrálni.”

Felmérések alapján Németországban 164 ezer olyan állás van, amelyet nem sikerül betölteni – ezek elsősorban alapos technikai képzést vagy előképzést feltételező munkahelyek. A jelentés alapján a munkaerőhiány Németországban immáron több éve fennáll, sőt mi több, a lengyel, indiai, spanyol és magyar munkavállalók besegítése nélkül ez a szám 164 ezerről 200 ezerre nőne.

Amint azt Thomas Sattelberger, a Német Telekom korábbi HR menedzsere is kifejtette:  “Jelen pillanatban a migránsok sem a húzóágazatokban (informatika, természettudományok, mérnöki szektor), sem pedig más technikai képzést igénylő állásokban nem jelentenek megoldást.” A HR-szakember a megoldást más Únión kívüli (kínai, indonéziai vagy indiai) szakemberek érkezésében látja.

A németek azonban még mindig bizakodóak, hisz több német szakember azt fejtette ki, hogy középtávon megoldás lehet a migránsok szakképzése is, azonban ehhez várhatóan mintegy 30,000 új tanárra lesz szükség. Emellett német szakemberek a képzés idejének lerövidítését is javasolják – az átlagos 3 évről 2 évre – azonban ez természetesen még mindig nem oldja meg a magasan képzett – egyetemi szintű tudással rendelkező – munkavállalók problémáját.

 

Németországi munkaerőpiaci híreinket a kftkreator.hu támogatta. 

 

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You