Top 7 vállalat: Honnan érkezik a legtöbb milliárdos?

A kínai Hurun Report nemrégiben jelentette meg a világ összes – 2188 – milliárdos vállalkozóját felsoroló “Global Rich” listáját. A lista igen érdekes információkat tartalmaz, hisz azt is megmutatja, hogy melyek azok a top-vállalatok, amelyek a legtöbb milliárdos vállalatvezetővel és tulajdonossal rendelkeznek.

A lista hetedik helyén a Facebook áll. A világ milliárdosaiból öten köszönhetik vagyonukat a ma már az egész világot behálózó közösségi oldalnak. Az internetes vállalat vezetőinek ma már arra is jut idejük, hogy lazítsanak és kikapcsolódjanak, így például a cégalapító Mark Zuckerberg az elmúlt héten Berlin utcáin joggingolt.

A Facebook hetedik helyét a svéd textilipari- és ruházati láncolattal, a Hennes Mauritz-szal ( H & M-el ) osztja meg. Az ebben a cégben található milliárdosok száma szintén 5 fő.

Az amerikai Wal-Mart áruházláncolat a lista előkelő ötödik helyén szerepel, a háztartási cikkeket árusító SC Johnson & Son vállalattal együtt. Az óriásvállalatot a legendás Walton család irányítja. Itt, ugyanúgy, mint az SC Johnson esetében hét milliárdos található a vállalatvezetésben, illetve a tulajdonosok között.

A német Dr. Oetker vállalatcsoport nyolc milliárdossal büszkélkedhet, ezzel Németországban az első helyen áll, világviszonylatban pedig a negyedik. August és Richard Oetkert nem csak a vállalat tulajdonosai között találjuk meg, hanem ők kiemelkedő szerepet játszanak a vállalat irányításában is.

Természetesen nem is lenne igazán átfogó a kép akkor, ha a lista valamelyik helyén nem találnánk egy svájci céget is: A svájci gyógyszeripari óriás, a Roche nem kevesebb, mint kilenc milliárdossal büszkélkedhet. A milliárdosok között vannak a Hoffmann és az Oeri család tagjai, akik mintegy 19 milliárd svájci frankos vagyonnal az ország leggazdagabb üzletemberei közé tartoznak.

A versenyben az USA sem marad le: a második helyen a minnesotai Cargill takarmánygyártó óriásvállalat áll. Tulajdonosai a MacMillan és a Cargill családok – a vállalat nem kevesebb, mint tíz milliárdossal rendelkezik.

Hasonló eredményekkel büszkélkedhet a Hyatt szállodaláncolat is. A Pritzker család tulajdonában álló láncolat szintén olyan gazdaggá tette a vállalkozó családot, hogy köreikben immáron ők is tíz milliárdost tarthatnak számon.

Gazdasági híreinket a német cégalapítás szakértője, a kftkreator.hu támogatta. 

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You