Megdöbbentő: Közel 7,5 millió analfabéta Németországban

Microsoft Word - Kurzinfo_Analphabetismus 07012009.docBármilyen megdöbbentő is a hír, az analfabétizmus akár a gazdaságilag fejlett országokban is probléma lehet. Mérvadó német felmérések szerint minden hetedik felnőtt küzd azzal, hogy nem tud folyékonyan írni és olvasni – tehát funkcionális analfabéta. Sok esetben ezeknek az embereknek az iskolaévek alatt nem sikerül megtanulni írni és olvasni – és ezt a problémát a későbbiekben sem tudják megoldani.

 

Johanna 23 éves és egy németországi kertészetben dolgozik, kisegítőként. Munkahelyével elégedett, hisz sokat lehet a szabadban, emellett nem kell papírmunkát végeznie. Ennek azért is kifejezetten örül, hisz komoly problémával néz szembe: “Az írás és az olvasás sajnos nagyon nagy nehézséget okoz számomra. Ezzel a problémával már az elemi iskolában is küzdöttem.”

Ennek ellenére Johannának sikerült tanulmányait befejeznie: “Ennek érdekében különböző apró trükköket vetettem be: sokszor előfordult az, hogy a házi feladatot másoltam vagy hirtelen köhögési roham jött rám, ha esetleg valamit fel kellett olvasni. Ezt kompenzálandó megpróbáltam az órákon mindig aktív lenni, ezért sokszor a tanárok is megsajnáltak, így megkaptam az átmenő jegyeket.”

Speciális túlélési technikái ellenére is azonban – amelyeket vészhelyzetben a mai napig alkalmaz – Johanna még mindig nagyon szenved problémája miatt: “Matematikában rossznak lenni nem jelent problémát, sőt vannak sokan, akiknek ez a tény imponáló lehet. Azonban azok, akiknek nehézségei vannak az írással és olvasással, akár megbélyegezve is érezhetik magukat.”

Johanna problémája nem egyedülálló és akár szerencsésnek is mondhatja magát, hisz felmérések szerint évi 60-70 ezer német fiatal hagyja abba az iskolát írási-olvasási problémái miatt. Ezek között a fiatalok között sokan vannak olyanok, akik egyes szavakat felismernek, azonban egy levél, e-mail vagy akár önéletrajz megértése is komoly problémát okoz számukra.

Azonban ez csupán a jéghegy csűcsa, hisz A Hamburgi Egyetem 2011-es felmérése szerint Németországban több mint 7,5 millió felnőttet lehet a funkcionális analfabéták csoportjába sorolni. Ez azt jelenti, hogy ezek az emberek akár egész mondatokat is el tudnak olvasni, az olvasottak értelmét azonban – főként egy terjedelmesebb szöveg esetén – nem képesek megérteni.

De Németországban a szűkebb értelemben vett analfabéták száma is igen magas – 2,3 millióan vannak azok, akik csupán különálló szavak olvasására képések, az egész mondatokat nem képesek elolvasni és értelmezni. A felmérések alapján 300 ezren vannak azok, akik saját nevüket sem képesek leírni.

Miért nem tanulnak megy egyes gyerekek írni és olvasni?

Szakemberek véleménye szerint az a tény, hogy egyes gyerekek/felnőttek funkcionális analfabétává válnak több tényező szerencsétlen együttállásának tudható be. Sokszor a probléma egy tanulási nehézséggel kezdődik, amely az iskolai évek során erősödik, hisz a követelmények egyre magasabbak lesznek, a tanulónak egyre több mindennel kell megbírkóznia. Sok esetben előfordul az ilyen gyerekeknél az, hogy a szülők is tanulási nehézségekkel küzdenek, így még az első iskolai évek során sem tudnak a feladatokban segíteni. Egyes esetekben előfordul az, hogy a tanuló betegség miatt tesz szert egy olyan mértékű lemaradásra, amelyet aztán nem képes bepótolni, hisz az alapképességek elsajátításának időszaka az elemi iskola befejeztével lezáródik.

Javítani kell az olvasási kultúrán is

Szakemberek szerint sok esetben mérvadó lehet az, hogy a gyerek a családban milyen modellt lát, hisz ha a szülők sem olvasnak, illetve a családi házban egyetlen könyv sem található meg, ez a magatartás nagyban befolyásolja a gyerek ízlését, fejlődését is.

Johanna visszaemlékezése szerint: “Édesanyám egyedülálló anyaként két állást vállalt, hogy engem és testvéremet el tudjon tartani. Arra egyáltalán nem emlékszem, hogy a házban akár egyetlen könyv lett volna. Arra sem emlékszem, hogy édesanyánk mesét olvasott volna fel nekünk, valószínüleg ehhez a munka után már túl fáradt volt.”

A probléma azonban nem csupán a hátrányos helyzetű családokat érinti, hisz sok esetben előfordul az, hogy a luxusvillákban sem található meg egyetlen könyv sem.

Nem mindig a könyv a megoldás

A német felmérésben a szakemberek elmondják azt, hogy nem mindig az a megoldás, hogy a fiatalok első nekifutásra nagyterjedelmű szépirodalmi könyveket olvassanak. Sok esetben rővidebb szövegekkel kell kezdeni, mint például újság vagy képregény olvasása. Utóbbi esetben a szövegértést a hozzárendelt képek is segítik. Fontos továbbá az, hogy a fiatal érdeklődést mutasson az iránt, amit éppen olvas, így sokkal motiváltabbá is válik. Emellett az olvasás népszerűsítésébe ma már a modern technika is beszáll, hisz már sok olyan okostelefon- és tablet-alkalmazás létezik, amelynek segítségével az érdeklődök a legkülönbözőbb tartalmakhoz is hozzáférnek.

Írás-olvasás tanítása felnőtteknek

Johanna is azok közé tartozik, akik egy új kezdetet szeretnének és problémájukat végre meg szeretnék oldani. Ennek érdekében a német lány beiratkozott egy speciális tanfolyamra, amelyet heti két alkalommal – esténként – analfabéták számára tartanak. Tisztában van azzal, hogy nem lesz könnyű a tanulási folyamat, hisz az iskola befejezése óta inkább kerülte azokat az alkalmakat, amikor írni vagy olvasni kellett, azonban optimista: “Ha minden jól megy, meg fogom csinálni.” – fejtette ki a német lány.

 

 

Németországi híreinket a kftkreator.hu, a német cégalapítás szaktanácsadója támogatta.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You