10 éves mínuszban zártak tavaly az amerikai tőzsdék

2008-ban zártak utoljára olyan rossz eredménnyel az amerikai részvénypiacok, mint tavaly – adta hírül online felületén a CNN hírportál. Kína lassuló gazdasága és a Brexit körüli nem csendesedő huzavonák adták az alapot a rossz teljesítményhez – állítják a gazdasági szakemberek.

2008-ban a Dow 5,6, az S&P 500 6,2, míg a Nasdaq összességében 4 százalékkal csökkent. A december – és különösen a karácsonyhoz közeli időszak – kifejezetten kemény hónap volt a tőzsdei papírok számára.

Az esést több együttható okozta

A határozottan alulteljesítő amerikai tőzsdék hátterében nem lehet egy konkrét, meghatározott okot felfedezni. Gazdasági szakemberek hangsúlyozzák, hogy a Brexit Egyesült Királyságra és Európára gyakorolt várható hatása igen aggasztja a befektetőket. A kilátástalanságokat csak tovább tetézik az elhúzódó kilépési folyamatok.

Mint ismert, Theresa May brit miniszterelnök nagyon szeretne rendezett keretek között, a kilépési feltételeket tartalmazó egyezménnyel távozni az Európai Unió tagországai közül. Minderre azonban egyre halványabb az esély, jelenleg úgy néz ki, hogy a britek megállapodás nélkül hagyják el az európai közösséget.

Ha pedig ennyi rémhír nem volna elég a befektetőknek, az amerikai részvénypiac résztvevőinek a kínai gazdaság lassulása miatt is főhet a feje. Az ázsiai ország gazdasága ugyan a tavalyi évben 6 százalék feletti növekedést produkált, azonban ez a szám messze elmarad a beharangozott kétszámjegyű emelkedéstől.

Mindez azt is jelenti, hogy Kína gazdasági teljesítménye évtizedek óta nem volt ilyen alacsony. Kétségtelen, hogy mindehhez erősen hozzájárul az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háború, ami a jelek szerint mindkét országot igencsak érzékenyen érinti.

A befektetők feje felett tehát gyülekeznek a fekete fellegek, és egyelőre szakértők sem tudják megbecsülni, hogy mikor csap le a vihar. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a fent említett, aggodalomra okot adó gazdasági tényezők elnyúló válságra engednek következtetni. Jelenleg ugyanis nem látszódik sem a Brexit időpontja, sem Kína gyors gazdasági fordulata, sem pedig a Peking és Washington között dúló kereskedelmi csatározás végpontja.

Ezen információk birtokában pedig megjósolható, hogy nem a tavalyi év volt az utolsó rossz év az amerikai részvénypiacokon.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You