Minden második német rákban betegszik meg

cancerA Robert Koch Intézet legújabb felmérése szomorú statisztikai adatokat közöl. A felmérés alapján Németországban minden második lakost előbb-utóbb útólér a rákos megbetegedés. A nőket ez a veszély igen jelentősen érinti, hisz náluk a megbetegedési arány 43 százalék. Még inkább veszélyeztetettek a férfiak, akiknek megbetegedési aránya az 51 százalékot is elérheti.

A Robert Koch Intézet kutatói a felméréskor a 2011-es,illetve 2012-es év adatait értékelték ki. Ennek értelmében a rákos megbetegedések 2012-ben mintegy 252.060 férfit és 225.890 nőt értek el. A leggyakrabban előforduló betegségek nőknél a mellrák, míg férfiaknál a prosztatarák és a tüdőrák voltak.

Meghatározó lehet az életstílus is

Az, hogy valaki megbetegszik-e vagy sem, több faktor együttes hatásán múlik. Egyes rákos megbetegedések kiváltó okát a kutatóknak még mai napig sem sikerült megtalálniuk, más megbetegedések esetében pedig a genetikának lehet meghatározó, az egyén által nem befolyásolható szerepe. Más ráktípusoknál azonban meghatározó lehet az életmód, illetve jelentős szerepet játszhat a dohányzás is.

A felmérés adatai alapján Németországban a rákos megbetegedések jelentős része, mintegy 15 százaléka visszavezethető volt a dohányzásra. Ez azt jelenti, hogy a 2012-es évben mintegy 71.000 dohányzó német betegedett meg azért, mert nem tudott lemondani káros szenvedélyéről. A felmérések alapján az egészségtelen étkezés, a mozgás hiánya, valamint a túlsúly is jelentősen növelheti a megbetegedések esélyét. Szintén növelik a megbetegedés esélyét a káros környezeti – akár munkahelyi – behatások, mint például azon munkások esetében, akik korábban azbeszttel dolgoztak.

Némi megnyugvásra adhat okot az, hogy a tanulmány szerint a rákos megbetegedések száma 2012 óta nem növekszik, még annak ellenére sem, hogy a németek egyre magasabb életkort érnek el. Emellett az új betegeknek egyre nagyobb esélye van a túlélésre is, mint 30 évvel korábban. Statisztikai adatok alapján a férfiak 62 százaléka, míg a nők 67 százaléka a betegség felfedezése utáni ötödik évben még életben van. Ez azonban csak az olyan, kevésbé agresszív megbetegedésekre igaz, mint a prosztata-, illetve a hererák. Szomorú módon a tüdő- és májrák esetében a halál sokkal hamarabb bekövetkezik, itt a betegek csupán 20 százaléka éri el a megbetegedés utáni ötödik évet.

Üdvözlendő hír az, hogy a statisztikai adatok alapján az orvostudomány jelentős előrehaladást ért el olyan rákfajták kezelésében, mint például az emlőrák, a prosztata- és a bélrák. Így elmondható, hogy a betegség okozta halálesetek száma sem nő, hanem a 90-es évek végétől állandó értékeket mutat: nőknél ez az arány 20, míg férfiaknál 30 százalék.

 

Egészséggel kapcsolatos híreinket a kftkreator.hu, a német cégalapítás szaktanácsadója támogatta.

 

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You