Január 1-től adóparadicsom Románia

A  Román Parlament nemrégiben módosított 45 olyan törvénycikkelyt, amelyek a cégek adózását szabályozzák. Ezek értelmében változnak a vállalkozásokra vonatkozó adóterhek, így 5%-ra csökken az osztalékadó, 20%-ra az ÁFA, és 1-3%-os társasági adóval kell számolniuk a cégeknek január 1-től. A rendelkezések célja a romániai cégek és a romániai vállakozási kedv élénkítése volt.

Mikrovállalkozói adó 100,000 eurós számlahatárig

Külön üdvözlendő hír az, hogy az új rendelkezések értelmében 2016 január 1-jétől az első lépéseiket megtevő, úgynevezett mikrovállalkozások élete sokkal könnyebbé válik. A mikrovállalkozások eddigi 65,000 eurós bevételi plafonja immáron 100,000 euróra nő. Ilyen mértékű forgalom (számlázás) mellett a társasági adó a kiszámlázott összeg 3 százaléka.

Abban az esetben, ha a cég árbevétele meghaladja a kiszámlázott 100,000 eurós összeghatárt, vagy ha a cég bevételének több mint 20 százaléka tanácsadói illetve szakértői díjakból származik, akkor a cég automatikusan profitadózóvá válik. Ez azt jelenti, hogy a cégnek ebben az esetben a költségek elszámolása utáni tiszta nyereség 16 százalékát kell befizetnie társasági adóként. Fontos még tudni azt, hogy az új adózási sáv kiszámítása abban a negyedévben kezdődik, amelyben a romániai cég átlépte a fentebb említett küszöböket.

Azonban nem ez az egyetlen olyan rendelkezés, amely az induló cégeket segíteni hivatott, hisz további rendelkezések értelmében a cégek további kedvezményekben is részesülnek Romániában. Így a mikrovállalkozások esetében három különböző adósáv is létezik, 1-től 3 százalékos társasági adóval, az alkalmazottak számától függően.

Így azon vállalkozások számára, amelyek legalább két alkalmazottal rendelkeznek a társasági adó mértéke csupán 1 százalék. A 2 százalékos adózást azok a cégek vehetik igénybe, amelyek egy alkalmazottal rendelkeznek, 3 százalékot pedig azoknak a cégeknek kell fizetniük, amelyek egyetlen alkalmazottal sem rendelkeznek – mondhatnánk azt is, egyetlen új munkahelyet sem teremtettek Romániában.

A vállakozások flexibilitását segíti továbbá az a rendelkezés is, hogy az alkalmazottak számának változása esetén a cégnek csak az adott negyedévtől kezdődően kell a megváltozott adóterheket fizetnie. Az adózás nem változik akkor, ha a cég az adott időszakban alkalmazottait elbocsátja, de még ugyanebben az időszakban új alkalmazottakat vesz fel. Ebben az esetben csak az a megkötés, hogy a cégnek új alkalmazottaival minimum egy éves munkaszerződést kell kötnie.

További könnyítés a romániai cégek számára az, hogy akár több részmunkaidős munkavállalót is foglalkoztathat, a kedvezmények ekkor is érvényesek. Ebben az esetben az egyedüli kikötés az, hogy a részmunkaidős alkalmazottak összesített munkaórája ki kell adjon egy teljes 8 órás munkaidőt.

Jelen pillanatban a romániai cégeknek – mikrovállalkozásoknak 3 százalékos társasági adót kell fizetniük, az alkalmazottak számától függetlenül.

Az ÁFA mértéke 24 százalékról 20 százalékra csökken

Emellett kifejezetten jó hír a romániai cégek számára az is, hogy 2016 január elsejétől az ÁFA mértéke is jelentősen csökken, az eddigi 24 százalékról 20 százalékra, sőt 2017 január elsejétől az ÁFA mértéke még 1 százalékkal csökken, 19 százalékra.

Az újonnan (2016 Január 1-től) induló romániai cégek számára jó hír az, hogy nekik csupán annyi a dolguk, hogy már olyan számlázási szoftvereket szerezzenek be, amelyek az új, 20 százalékos ÁFA-kulccsal dolgoznak. A már meglévő cégek esetében szükséges az átállás és ők többmindenre kell figyeljenek, úgymint számlázási szoftverek, árlisták helyes beállítására vagy akár a promóciós kiadványok utánnyomására. Előzetes információk szerint a romániai cégeknek erre körülbelül három hónap fog rendelkezésre állni.

Harmadára csökken az osztalékadó is

A romániai vállalkozók annak a fontos változásnak is örülhetnek, hogy az osztalék adója is jelentősen – harmadára csökken – az eddigi 16 százalékról 5 százalékra. Ezt a változást a román hatóságok eredetileg csak 2017-től vezették volna be, így elmondhatjuk, hogy a romániai vállalkozók itt mindenképpen nyertek egy évet.

Romániai gazdasági szakemberek az új intézkedésektől a mikrovállalkozások megerősödését és a vállalkozói kedv élénkülését várják.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You