Tovább dagad a Deutsche Bank pénzmosási botránya

deutsche_ban_frankfurt_am_mainKellemetlen hír a Deutsche Bank számára, hogy oroszországi pénzmosási botránya nem csitul, hanem tovább dagad. Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium, valamint a New Yorki Pénzügyi Felügyelet újabb szálakat göngyölít fel az immáron több hónapja húzódó ügy kapcsán. A nyomozásba a Financial Times is bekapcsolódott és azt tudta meg, hogy a feltételezett pénzmosási ügyletekben egy amerikai állampolgárságú banki szakember is részt vett.

Emellett az amerikai hatóságok egy olyan Wall Street-es cég ellen is vizsgálódnak, amely ellen szintén felmerült a gyanú, hogy a cég érintett lehet és az Oroszországgal szemben foganasított gazdasági szankciókat kijátszotta.

A Deutsche Bank esetében ez év júniusában derült fény arra, hogy az orosz kirendeltség tehetős ügyfelei – magánszemélyek és cégek – mintegy 6 milliárd dollár értékű rubelt mostak, moshattak tisztára a bank hathatós segítségével. A vizsgálódások középpontjában az úgynevezett “mirror-trading” ügyletek állnak – a tranzakciók alkalmával a bank orosz ügyfelei biztosítási kötvényeket és más értékpapírokat vásároltak rubelben, amelyeket aztán a pénzintézet londoni székhelyének bevonásával más valutákban értékesítettek, így mentve ki a pénzt Oroszországból. Az amerikai hatóságok a 2011-2015 közötti időszakot vizsgálják és alapos gyanújuk van arra, hogy a fent leírt és hasonló technikákkal a piaci szereplők a pénzügyi-kereskedelmi embargók ellen vétettek.

Az amerikaiak látószögének középpontjában leginkább Tim Wiswell áll, aki amerikai állampolgárként a Deutsche Bank orosz kirendeltségén dolgozott és kiemelt vezetőként feladata eredetileg a bank saját tranzakcióinak ellenőrzése volt. Az amerikaiak továbbá azt is szeretnék megtudni, hogy milyen adatokat hallgatott el a bank ebben az időszakban annak érdekében, hogy saját kereskedését megkönnyítse, illetve a hatóságok előtt illegális tevékenységeit leplezze. A hatóságok még arra is kíváncsiak, hogy Tim Wiswell mellett – aki időközben beperelte a bankot jogtalan elbocsátás miatt – még milyen magas vezetők lehetnek érintettek az ügyben.

A Deutsche Bank a kellemetlen pénzmosási ügy miatt belső vizsgálatot folytatott és ennek eredményeként több dolgozóját elbocsátotta. Az amerikai hatóságok vizsgálódásának eredményeként az elkövetkező időszakban valószínüleg újabb illegális tranzakciókra és érintett személyek kilétére fog fény derülni.

 

Gazdasági híreinket a KftKreator.hu weboldal támogatta – cégalapítás Németországban.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You