Lassuló kínai gazdasági növekedés

kinai_gazdasagi_novekedesLegújabb gazdasági adatok alapján Kína a leggyengébb mértékű gazdasági növekedést érte el a 2009-es gazdasági válság óta. A gazdasági növekedés a 7 százalékos pszichológiai határ alatt maradt, azonban a kínai gazdasági vezetők továbbra is optimisták maradnak.

 

Gazdasági növekedés: a számok gyengébbek a vártnál

A várakozásokkal ellentétben, a hivatalos mutató még egy picit optimistább is, mint amit gazdasági elemzők vártak, azonban a 6,9-es szám eléggé szokatlan, hisz Kína gazdasági növekedése az elmúlt években eddig mindig 7 százaláék felett volt.

A kínaiak a növekedés ütemének lassulását nagyrészt külföldi tényezők eggyütthatásának tudják be. Amint azt Sheng Laiyun, a Kínai Statisztikai Hivatal szóvivője elmondta: “Jelen pillanatban a világgazdaság a vártnál gyengébb ütemben fejlődik. Ebben az időszakban a nyersanyagárak, valamint a tőzsdék sem stabilak. A Yuan magas állása megterheli az exportőröket. Emellett belső gazdasági szinten még mindig a túltermeléssel kell megküzdenünk. Ehhez még hozzáadódik az, hogy olyan tradicionális, erős iparágaink, mint például az acélipar, az építőanyagipar vagy az építőipar is kisebb problémákkal küszködnek.”

Gazdasági növekedés: a kínaiak továbbra is optimisták

Azonban Sheng szavaiból az is kitűnik, hogy a statisztikus-elemző semmiképpen sem pesszimista, sőt stabil gazdasági növekedést prognosztizál Kína számára a továbbiakban is. Külföldi gazdasági elemzők akár további csökkenő kínai tendenciákkal is számolnak, hisz tavaly november óta Peking öt alkalommal csökkentette az alapkamatot, ezzel próbálva meg a gazdaságot egyensúlyban tartani.

A kínaiak optimizmusa azonban töretlen, hisz Kína az elmúlt időszakban rengeteg pénzt pumpált az infrastruktúrafejlesztésbe – ezzel segítve az ipart, valamint az sem elhanyagolható tény, hogy a kínai fogyasztók vásárlási kedve is jelentősen emelkedett.

A fogyasztás egyre nagyobb mértékben nő, ezzel együtt az életszínvonal is lassan olyan szintre emelkedik, mint a nyugati országok esetében. Ez egy olyan növekvő trend, amely megfordíthatatlan. A kínaiak nem szegények többé és így igényeik is egyre növekednek – mint például az oktatás, az egészségügy vagy akár a turizmus terén. Jó példa erre az, hogy ez év október elején – a kínai nemzeti ünnep alkalmával – a turizmus szinte robbanásszerű számadatokat produkált. Ez azt mutatja, hogy a kínaiak igen nagy vásárlóerő-pontenciállal rendelkeznek. Emellett a szolgáltatási szektor is igen erős fejlődésen ment keresztül – itt ma már többen dolgoznak Kínában, mint az iparban. ” – fejti ki Sheng Laiyun.

Az optimizmus ellenére – hozzá kell szokni a kisebb mértékű gazdasági növekedéshez

A statisztikai adatok szerint azonban a kínaiaknak az elkövetkező években hozzá kell szokniuk a fejlődés ütemének lassulásához, hisz már a kínai állami médiumok is a növekedés lassulásáról beszélnek: 6,5 illetve 6 százalékos iránycélokat tartanak reálisnak a következő évre, és több gazdasági elemző is úgy tartja, hogy ezek az adatok már kozmetikázva vannak.

Ennek ellenére – amint azt a német cégalapítással foglalkozó kftkreator.hu munkatársai megtudták – még a Kínában tartózkodó német üzletemberek sem gondolják azt, hogy Kínának komoly problémái lehetnek a gazdasági fejlődés csökkenése miatt. Így van ezzel például Bernd Reitmeier is, aki tanácsadó cégén keresztül német cégeknek segít Kínában a piacrajutásban: “Kínának több lehetősége is van a gazdaság egyensúlyban tartására – történjék ez akár az irányadó kamatok, vagy akár az állami kiadások csökkentésével. Meglátásom szerint a kínaiak fogyasztása egyre nagyobb mértékben emelkedik. Emellett az sem elhanyagolandó tény, hogy Kína gazdasági növekedése olyan mértékű, mint Törökország, Svájc és Hollandia növekedése össesen.”

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You