Toshiba: veszteségek a nyári mérleg-botrány után

toshiba_gazdasagi_merleg_japanA Toshiba nyár közepén egy milliárdos mérleg-botrányon ment keresztül. Ilyen körülmények között a japán elektronikai óriás a napokban tette közé múlt évi eredményeit, amelyek szintén a negatív tartományban vannak, a befektetők azonban ennek ellenére örülnek, hogy a Toshiba nyilvánosságra hozta a számokat.
A japán elektronikai óriás milliárdos mérleg-botrány után volt kénytelen nyilvánosságra hozni a tavalyi adatokat. A Toshiba jelentése szerint a 2014-től 2015 márciusáig tartó üzleti év alatt a vállalat 37,8 milliárd yen – mintey 285 millió euró veszteséggel számolhat. Érdekes megfigyelni azt, hogy a botrány kitörése előtt a vállalat még 120 milliárd yenes nyereséggel számolt.

Öröm az ürömben az, hogy a Toshiba forgalma a megelőző évhez (2013/2014) képest mintegy 2,6 százalékkal nőtt.  A japán elektronikai óriás kötelezettségeinek tett eleget az adatok nyilvánosságra hozásával, azonban az idei adatokat még nem hozta nyilvánosságra, sőt a megszokott ritmusból kiesve – mintegy négy hónapos lemaradásban van az idei év végi előrejelzések kiadásával is. A vállalat képviselői kifejtették, hogy “dolgoznak azon, hogy ezek az adatok minnél hamarabb rendelkezésre álljanak.”
Pozitív reakciók a befektetők részéről

A tőzsdei befektetők azonban pozitívan reagáltak a Toshiba eredményeire – ebben közrejátszhatott a vállalat forgalmának növekedése, a vállalat hírneve, valamint az, hogy a gazdasági jelentés kiadásával sokan azt látják, hogy a helyzet mnormalizálódik a Toshibánál. Ennek eredményeképpen a cég papírjai mintegy 6 százalékos erősödést értek el és 1,75 százalékos plusszal zártak. Chihiro Ota, az SMBC Nikkei Securities gazdasági elemzője kifejtette: “Mindannyiunk számára megkönnyebbülést jelentett az, hogy a Toshiba nyilvánosságra hozta adatait.”

A befektetők bíznak abban, hogy ezek az adatok nem kozmetikázott eredmények, hisz köztudott az, hogy az elmúlt 6 évben az eredményeket mintegy 1,13 milliárd euróval szépítették meg – ennek eredményeképpen Hisao Tanaka vezérigazgatónak – tóbb top-menedzsserrel együtt a nyáron távoznia kellett.

 

 

Gazdasági híreinket a kftkreator.hu, a német cégalapítás szakértője támogatta.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You