A Standard & Poor’s leminősítette az Európai Úniót

standard_and_poorsA legnagyobb hitelminősítők kritikusan szemlélik az EU pénzügyi politikáját. Ennek folyományaként az egyik legnagyobb hitelminősítő, a Standard & Poor’s az Európai Únió kilátásait negatív irányba módosította. A besorolás azonban ennek ellenére még mindig az AA+ kategóriában marad, azonban az elkövetkező 2 évben bármikor esedékes lehet egy komolyabb leminősítés is.
Az egyik legbefolyásosabb amerikai hitelminősítő az Európai Únió hosszú távú kilátásait stabilról negatívra módosította, amint az a szervezet hétfőn napvilágot látott jelentéséből kiderül.
A legfőbb okok: a görög válság, Nagy-Britannia euroszkepticizmusa, illetve Jean Claude Juncker új pénzügyi alapja.

 
A döntésben valószínüleg nagy szerepe volt a görög válságnak, illetve pontosabban annak a módnak, ahogyan ezt az Európai Únió illetékesei kezelik. A Standard & Poor’s kihangsúlyozta azt, hogy “az Európai Únió jelenlegi gyakorlata az , hogy ismételt módon nagy hitelekkel támogat olyan problémával küszködő országokat, amelyeknek nincs fedezetük a hitel visszafizetésére.”
Ezzel – anélkül, hogy konkrétan kijelentette volna – a Standard & Poor’s valószínüleg arra számít, amit már mindenki sejt – hogy valószínüleg Görögország hiteleit soha nem fogja tudni visszafizetni az Európai Únió felé.
Mindeközben Athén ismét tárgyalásokat folytat a 4 támogató szervezettel (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, Európai Stabilitási Alap, valamit az IMF) egy harmadik segélycsomag megadásáról, amelynek a tervek szerint a hónap közepéig kell megérkeznie.

 
A Standard & Poor’s annál is inkább instabilnak érzi az Európai Únió pénzügyi helyzetét, mivel aggodalmának adott hangot, hogy az Únió egyik legerősebb tagállama, Nagy-Britannia kilépését fontolgatja az EU-ból, hisz legújabb hírek szerint a konzervatív brit vezetés, David Cameron miniszterelnök vezetésével jövőre referendumot szándékozik kiírni ebben az ügyben.

 
A Standard & Poor’s emellett kritikus szemmel nézi Jean-Claude Juncker pénzügyi terveit is. Ennek értelmében egy különleges, stratégiai befektetési alap 3 év leforgása alatt mintegy 315 milliárd Eurót helyezne el különböző projektekbe. Jean Claude Juncker ebben az alapban látja az Európai Únió gazdasági növekedési esélyeit, a hitelminősítő szerint azonban egy ilyen nagyszabasú alap, illetve annak kezelése újabb komoly problémákat hozhat az Únió pénzügyi stabilitásának terén.

 

Német cégalapítás, tanácsadás: kftkreator.hu

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You