Németországban igény van a jó szakemberek iránt

nemet_cegalapitasA Német Kereskedelmi- és Iparkamara munkatársai hevesen tagadják azt az állítást, miszerint Németországban csak diplomával lehet igazán jó állásokat találni. Sőt, az utóbbi időben megnövekedett az igény a diplomával nem rendelkező, de magas szintű szakképesítést szerzett munkavállalók iránt.
Ezért német gazdasági szakemberek arra ösztönzik a fiatalokat, hogy érettségi után egyből szakirányú képesítést szerezzenek. “Sok fiatal és szülő sajnos még mindig a felsőfokú elméleti tudás megszerzésében látja az utat a legjobb állások megszerzése érdekében.” – mondja Eric Schweitzer, a Német Kereskedelmi- és Iparkamara (DIHK) elnöke. Schweitzer a megoldást a Németországban is működő duális képzés kiterjesztésében látja.

Németországban évente – a tisztán elméleti képzésben résztvevő diákok közül – mintegy 100,000-en szakítják meg tanulmányaikat, amint azt a német cégalapítással foglalkozó kftkreator.hu munkatársai megtudták.  A 2012-es adatok szerint ez minden harmadik egyetemistára és minden negyedik főiskolásra igaz. Éppen ezért fejtette ki Angela Merkel német kancellár már áprilisban azt a törekvését, hogy ezeket a fiatalokat a magasszintű szakmai képzések irányába kell fordítani.
Schweitzer szerint a folyamatot segítheti az, “ha az előítéleteket megpróbáljuk megszüntetni, illetve az információs hézagokat be tudjuk foltozni. Ennek érdekében a fiatalokat már a gimnáziumi osztályok idején segíteni kell az orientációban, emellett a főiskolák is készen kell állljanak a duális képzés megvalósítására.” – fejtette ki a szakember.

A duális képzés erősítésére azért is szükség van, mivel statisztikai adatok alapján a német cégek a felsőfokú tanulmányaikat megszakító munkatársakat sokkal motiváltabbnak és lojálisabbnak tartják, amint azt a DIHK felmérésének eredményei kimutatták. “Külön üdvözlendő az a tény, hogy ezek a fiatalok – a rövidített képzési idő ellenére is – kiváló eredményeket érnek el a záróvizsgákon” – tette hozzá Eric Schweitzer.

cegalapitas_nemetorszagban

dualis_kepzes

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You