Német sztrájkolók: 1 millió kiesett munkanap

nemet_sztrajkA német gazdaság az elmúlt időszakban már szinte tradicionálisan jól teljesít, még akkor is, ha a Német Gazdaságkutató Intézet (Institut der deutschen Wirtschaft) legújabb jelentése szerint idén – a különböző sztrájkok miatt – már közel 1 millió (944,000) munkanap esett ki. Ezzel az adattal Németországban a 2015-ös év akár abszolút rekordernek is számíthat.

Németországban a 2015-ös év első felében már sztrájkoltak a vasutasok (Deutsche Bahn), a Lufthansa, de a Német Posta (Deutsche Post) munkatársai is. Német gazdasági szakemberek kiemelik azt a tényt, hogy annak ellenére, hogy több esetben a munkáltatók és a munkaadók már megegyezésre jutottak, ezek a sztrájkidőszakok sokszor nagyon elhúzódtak. Így nem csoda, hogy július elejére a kiesett munkanapok száma megközelíti az 1 milliót.

“Július végére a kiesett munkanapok száma eléri a 944,000 napot” – fejtette ki Hagen Lesch, a Német Gazdaságkutató Intézet szakértője. “Ezzel idén a kiesett munkanapok száma az előző, 2014-es évhez képest meghatszorozódott, hisz tavaly egész év során 157,000 kiesett munkanappal számoltunk” – mondta Hagen Lesch.

Német gazdasági szakemberek kritikával élnek a németek megnövekedett sztrájkolási kedve iránt. “Az elmúlt félév sztrájk-időszakai miatt a gazdasági növekedés kisebb mértékú volt, mint amire számítottunk” – fejtette ki Ingo Kramer, a Német Munkáltatók Szövetségének (Bundesvereinigung der Deutschen Arbeitgäberverbände) elnöke. “Nem lehet bizalomgerjesztő az, ha a megrendelt áruk szállítása késik és a termelés nem folyhat zökkenőmentesen” – fejtette ki Kramer. Gazdasági szakemberek véleménye alapján ennek ellenére úgy túnik, hogy a közel 1 millió kiesett munkanap csak kisebb fennaladásokat okozhat a német gazdaságban.

 

Német cégalapítás a kftkreator.hu honlapján.

 

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You