Infláció – az Eurozónában alig emelkednek az árak

deflationJúniusban az Eurozóna inflációs rátája 0,2 százalék volt. Gazdasági elemzők szerint ez az érték elsősorban az alacsony olajárak miatt áll fenn és a helyzeten az Európai Központi Bank intézkedései sem sokat javítanak.

Az Eurostat legújabb, e hét kedden közzétett becslése alapján júniusban az Eurozóna országaiban az infláció 0,2 százalék körül mozgott. Gazdasági szakemberek véleménye alapján ez az eredmény várható volt, hisz az árak idén először az áprilisi hónap során emelkedtek – átlagosan 0,3 százalékkal. Az Európai Központi Bank már márciusban olyan intézkedéseket hozott, amelyekkel megpróbálta a negatív inflációt – azaz a deflációt ellensúlyozni, illetve az infláció mértékét megnövelni. Az EKB ezáltal próbálja meg a gazdaságot egyensúlyba hozni és az árak csökkenését – amely a gazdaságban hosszú távon komoly problémákat okozhat – megakadályozni.
Ennek érdekében az Európai Központi Bank állampapírokat és részvényeket vásárol, hogy a gazdaságba pénzt pumpáljon, ezáltal tartva szinten az árakat. 2016 szeptemberéig a Központi bank várhatóan több száz milliárd eurót szán erre a célra.

 

Alacsony olajárak és relatív magas munkanélküliség – a defláció fő okai 

Az alacsony infláció fő okát legfőképpen az alacsony olajárakban kell keresni: júniusban az energiahordozók ára 5,1 százalékkal volt alacsonyabb a korábbi év ugyanazon időszakához képest. Érdekes azt is megfigyelni, hogy ha az energiaárakat a számítások alkalmával nem vennék figyelembe, akkor az inflációs ráta 0,9 százalék körül mozogna – legfőképpen a szolgáltatások (+1,0 százalék) illetve az élelmiszerek (+1,2) árainak emelkedése miatt.
Emellett a munkanélküliek is hozzájárulnak a defláció erősödéséhez, hisz ők nem jelentenek fizetőképes keresletet. A várakozások alapján a munkanélküliségi ráta az Eurozónában relatív magasan marad, ezért gazdasági elemzők nem látják esélyét annak, hogy az infláció hamarosan megemelkedik, hisz csupán a májusi hónapban több mint 17,7 millió munkavállaló keresett állást az Eurozónában.

 

Gazdasági híreinket a kftkreator.hu támogatta. – Kftkreator.hu – cégalapítás Németországban.

 

 

 

 

 

 

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You