Így harcol Kína a tőzsde szabadesése ellen

kinai_tozsde_arakA kínai tőzsde szabadesése a kormányzati kiegyensúlyozó intézkedések ellenére is folytatódik. A Shanghai Tőzsde szerdán (július 8) reggel -7 százalékkal nyitott, a Shenzeni Börze pedig -5 százalékkal. Szakértők szerint az árak 2007 óta nem voltak ilyen alacsonyak és sokan már pánikhangulatról beszélnek.

A részvények ilyen mértékű esése láttán a kínai hatóságok újabb ellenintézkedéseket vezettek be, megpróbálva az árakat kordában tartani, azonban az, hogy ezek az intézkedések mennyire eredményesek, csupán az elkövetkező napokban fog kiderülni.A teljes káosz elkerülése érdekében több mint 1300 cég részényének kereskedését felfüggesztették – becslések szerint ez az összes részvénymennyiség mintegy 45 százalékát jelenti.
A Kínai Központi Bank több mint 500 milliárd yuant – 73 milliárd eurót szabadított fel részvények vásárlására, ezáltal szeretné a részvényárak további zuhanását megakadályozni. A vásárlások során a kínai hatóságok leginkább a kis- és középvállalatok részvényeit részesítik előnyben, ezáltal szeretnék a pánikhangulatot visszaszorítani és a tőzsdei kereskedést a normális kerékvágásba visszairányítani. Emellett a kínai hatóságok könnyítettek a részvényvásárlás szabályain is, annak érdekében, hogy az esetleges vásárlók hamarabb tudják részvényvásárlásaikat megejteni. A kínaiak szigorítottak a határidős kereskedések szabályain annak érdekében, hogy az esetleges extrém árfluktuációkat, áreséseket megakadályozzák.

A főként  német cégalapítással foglalkozó kftkreator.hu gazdasági elemző csapata szerint a kínai tőzsde jelenlegi hanyatlása várható volt, hisz az elmúlt hónapok spekulatív tranzakciói folytán a részvények árai megemelkedtek, azonban a részvények vásárlása túlnyomó részt hitelekből történt. Így a folyamat végén a kínai részvények június közepéhez képest mintegy 30 százalékot veszítettek értékükből.
Kínai gazdasági elemzők szerint a gazdasági válság 2008-as tetőzése óta nem volt példa arra, hogy a hatóságok ilyen nagy mértékben belenyúljanak a részvénypiacba. Már több mint egy hete a Kínai Központi Bank levitte a kamatokat, emellett folyamatosan támogatja a tőzsdét részvényvásárlásokkal.
Az elkövetkező napok eseményei valószínüleg meg fogják mutatni, hogy a kínai hatóságok korrekciós törekvései milyen eredményeket hoznak a tőzsdén.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You