A kínaiak patinás német bankot vásároltak

hauck_aufhauserNapokban látott napvilágot az a hír, miszerint a kínai Fosun befektetőcsoport megszerezte a Bankhaus Hauck & Aufhäuser többségi tulajdonát. A hírnek, gazdasági jelentősége mellett szimbólikus jelentése is van, hisz ez az első alkalom, amikor egy német bank többségi kínai tulajdonba kerül. Emellett az is jelentős tény, hogy a Hauck & Aufhäuser több évszázados hagyományokra visszatekintő, patinás bank, hisz 1796-ban alapították.

A bank, tradíciói mellett azért is kiemelkedő jelentőségű, hisz kisbanknak számít – alig több mint 500 munkatárssal, azonban exkluzív ügyfélkörrel rendelkezik. A kisbankok helyzete azonban ebben az időszakban nem könnyű, hisz konkurrenciaharcban állnak az egész világot behálózó bank-óriásokkal – valószínüleg ezért is gondolhatták a Hauck & Aufhäuser vezetői, hogy szükség van a kínai nagybefektető pénzügyi erejére, illetve befolyására. Ez annál is inkább így van, mivel a bank 2014-es nyeresége – rossz fúziós és befektetési döntések miatt – csupán 5 millió euró volt.

A Fosun befektetőcsoportot sokan a “kínai Warren Buffet”-nek is nevezik, a legendás amerikai befektető- üzletember után. A kínai csoport tevékenykedése nem ismeretlen Németországban sem, hisz az elmült évek során a csoport több német kis- és középvállalkozásban is többségi tulajdonrészt szerzett, sőt tevékenységi köre az egész világra kiterjed: a Fosun az évek során tulajdonrészt szerzett egy portugál biztosító-társaságban, a francia Club Med utazási irodában, a Tom Tailor ruházati láncolatban, valamint a Thomas Cook utazási irodában is.

A kínai befektetők a tranzakció során a Hauck & Aufhäuser 75 részvényesének elitcsoportjába kerültek. A részvények legnagyobb részét – természetesen a kínai csoport mellett – olyan vállalkozók és befektetők birtokolják, mint például a Mast család (Jägermeister), a Heraeus család (technológiai vállalkozások), valamint a Riegel család (Haribo).

Wolfgang Deml, a Hauck & Aufhäuser vezetőségi tagja elégedett a napokban lezajlott tranzakció kapcsán: “olyan pénzügyileg erős befektetőre volt szükségünk, amely hosszú távra tervez, bankunk tradícióját megőrzi, emellett a bank számára nemzetközi távlatokat is meg tud nyitni”. Deml a bankházat egy olyan patinás francia kastélyhoz hasonlította, amelyet “új tulajdonosa úgy szeretne megőrizni, ahogyan azt átvette”.
Hosszútávon mindkét fél profitálhat az üzletből: abban az esetben, ha a bankház megkapja kínai tevékenykedési engedélyét, jelentős piac nyílik meg számára. Eközben azonban a németországi és környező országokban kialakult, hagyományos ügyfélkörére is biztosan számíthat.

 

 

nemet_cegalapitasGazdasági híreinket a kftkreator.hu támogatta – KftKreator német cégalapítás.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You