Egy gazdasági csőd anatómiája: amikor a bankok pénz nélkül maradnak

gorog_csodLegújabb hírek szerint már maguk a görögök sem bíznak a válság megoldásában: a számlatulajdonosok milliárdos nagyságrendekben veszik ki pénzüket a bankokból. Ezzel előállhat az a helyzet, hogy még az esetleges államcsőd előtt csődbe mennek a görög bankok.

Egyes hírek szerint a görög számlatulajdonosok e hét folyamán mintegy 4 milliárd eurót vettek ki a görög bankokból. Csak a pénteki nap folyamán – a tárgyalások kedvezőtlen alakulása miatt – 1,7 milliárd euróval lettek szegényebbek a pénzintézetek. Érdekes megfigyelni azt, hogy a kialakult pánikhelyzet a tárgyalásokat akár fel is lendítheti, hisz a görögök így akár döntési kényszerbe is kerülhetnek.
Az elhúzódó görög gazdasági válság szomorú statisztikai adatokat produkál: csak ez év eleje óta az emberek mintegy 40 milliárd euró értékben vonták vissza megtakarításaikat a görög bankokból. A helyzet jól példázza azt, hogy mi történik akkor, amikor a befektetői bizalom megrendül. Azonban úgy tűnik, hogy Görögországban még vannak olyanok, akik abban bíznak, hogy a válság megoldódik és biztonságban vélik pénzüket, hisz a görög magánszémélyek és cégek még mindig 130 milliárd eurót tartanak számláikon.

Az Európai Központi Bank is a helyzet megoldásán dolgozik: a 25 fős testület e hét szerdai döntése értelmében 84,1 milliárd eurós vésztartalék-kölcsön összeget hagyott jóvá, amelyet már pénteken mintegy 2 milliárd euróval egészített ki, így lehetővé téve a görög bankok számára azt, hogy levegőhöz jussanak.

A Központi Bank pár nap múlva, már hétfőn újra meg fogja vizsgálni a helyzetet: a kérdés csak az, hogy ekkorra a görög bankok még működőképesek lesznek-e? Ez az a kérdés, amelyre még Benoît Coeuré, az Európai Központi Bank elnöke sem tudta a választ.

A görög bankok számára a helyzet igen nehéz, hisz számításba kell venniük azt, hogy a jövő hét folyamán már nem kaphatnak segítséget a Központi Banktól, annál is inkább, mivel a kölcsönzött pénzek Görögország Eurozónából való kilépése vagy egy államcsőd alkalmával akár el is veszhetnek.

 

Hogy garantáltan ne maradjanak üresen  zsebei: cégalapítás Németországban a KftKreator.hu szakembereinek segítségével.

 

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You