Egy bankbotrány következményei: a HSBC közel 25.000 munkahelyet szüntet meg

hsbc-logo1Néhány órája látott napvilágot az a hír, miszerint a HSBC – Európa egyik legnagyobb bankja – újabb spórolási-, illetve megszorítási intézkedéseket kénytelen bevezetni. Ennek eredményeképpen 2017 végére az éves költségek 4,5-5 milliárd dollárral fognak csökkenni a számítások szerint. Azonban ennek elérésére a HSBC-nek több tízezer munkatárstól kell megválnia.

Az elbocsájtott munkatársak száma világszerte 22,000 és 25,000 között lesz, erről határozott a HSBC vezetősége a legutóbbi közgyűlés alkalmával. Jelen pillanatban a HSBC világszerte mintegy 266,000 embert foglalkoztat, ebből mintegy 48,000 munkatárs dolgozik Nagy-Britanniában. Ennek ellenére a HSBC az év végéig azt is fontolóra veszi, hogy esetlegesen Nagy-Britanniából (London) átteszi székhelyét Ázsiába, hisz ez a bank fő tevékenységi régiója, amint az nevéből is ered (Hongkong and Shanghai Banking Corporation).

A HSBC bankot 1865-ben Hongkongban alapították. 1992-ben a HSBC átvette az angliai Midland Bankot, így székhelyét is áttette Londonba, azonban úgy néz ki, hogy a banknak – főként botrányai miatt – ismét az ázsiai térségre kell koncentrálnia.
2017 végére a HSBC szeretné elérni azt, hogy költségei éves szinten 4,5 milliárd dollárral csökkenjenek. Ez a jelenlegi kiadások mintegy 10 százalékát jelenti. Emellett a HSBC – szintén spórolási megfontolásokból – az elkövetkező időszakban szeretne Törökországból, illetve nagyrészt Brazíliából is kivonulni.

Gazdasági elemzők szerint a kényszerű megszorítások oka az, hogy az elmúlt időszakban a HSBC bank több botrányban is érintett volt. A devizapiac manipulálása miatt a HSBC banknak komoly büntetéseket kellett fizetnie az amerikai, illetve angol pézügyi felügyeleti szerveknek. Emellett a HSBC svájci részlege volt a főszereplője az úgynevezett “Swissleaks” botránynak is, amely alkalmával az derült ki, hogy a bank bizonyos nagybetéteseknek különböző trükkökkel segített abban, hogy az adófizetést elkerüljék.

Eddig úgy tűnt, hogy az óriásbank a pénzügyi botrányok ellenére is megingathatatlan, azonban a legutóbbi döntésekből az derül ki, hogy még a legnagyobb bankok esetében is egy-egy pénzügyi botránynak jelentős következményei lehetnek.

 

 

Banki híreinket a kftkreator.hu, a német cégalapítás szakértője szállította.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You