Az európai cégek meggondolják a befektetést Kínában


investment
Úgy néz ki, hogy az az időszak, amikor Kínában a befektetések nagy megtérüléseket hoztak, a vége felé közeledik. Legújabb statisztikák alapján a gazdasági növekedés lassul, emellett a költségek növekednek.  Gazdasági szakértők azt is megfigyelték, hogy a szükséges reformintézkedések elmaradnak, ezért mind az amerikai, mind pedig az európai befektetők behúzták a vészféket.  

A pesszimista gazdasági előrejelzéseknek köszönhetően az európai és amerikai cégek számára Kína elvesztette vonzerejét, így a befektetések stagnálnak, sőt egyes esetekben a cégek munkaerőt kénytelenek elbocsájtani.

A magas munkaerő-költségek és a jogi bizonytalanságok miatt immár nem csupán az európai, hanem az amerikai cégek is befékeznek: 30 százalékuk azt tervezi, hogy 2015-ben nem erősíti befektetéseit. Emellett a befektetők 30 százaléka azt mondja, hogy kínai befektetései egyáltalán nem hoznak profitot. Ezek a negatív eredmények a legrosszabbak a 2009-es gazdasági válság óta.

“Nagyon sok cég kivár és azt szeretné látni, hogy mit is jelent pontosan a kínai gazdaság sokat hangoztatott megreformálása” – fejtette ki Armin Schmiedeberg, a Bain and Company befektetési tanácsadó munkatársa. A tanácsadó cég a napokban készített felmérést a Kínában jelenlevő amerikai és erurópai cégek körében.
Az eredmények elemzése alapján úgy néz ki, hogy Kínában az emelkedő költségek mellett a különböző korlátozások is komoly akadályt jelentenek a befektető cégek számára. A cégek jelentős része, mintegy 30 százaléka úgy érzi, hogy a könnyítési ígéretek ellenére a versenyfeltételek, illetve a piacra jutás feltételei egyáltalán nem javultak. Emellett a 2013 végén bejelentett gazdasági reformok is váratnak magukra.
Érdekes azt is megfigyelni, hogy a szorosan gazdasági problémák mellett a befektetőknek más problémákkal is szembesülniük kell. A magas levegőszennyezettség miatt a vállalkozások nem szívesen küldenek Kínába szakembereket. Emellett a másik jelentős probléma az Internet cenzúrázása – a cégek mintegy 57 százaléka
fejtette ki elégedetlenségét emiatt. A megkérdezett cégek több mint fele (55 százalék) úgy érzi, hogy kínai versenytársaival szemben hátrányos megkülönböztetésben részesül.

Az összesített – egyáltalán nem kedvező adatok alapján – érdekes lesz megfigyelni azt, hogy az elkövetkező időszakban hogyan fog változni a kínai gazdasági környezet.

 

Gazdasági hírek  a kftkreator.hu támogatásával.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You