Az erős svájci frank visszaüt: több tízezer munkahely veszélyben

svajci_frankNéhány hónappal a svájci frank robbanásszerű megerősödése után megjelennek a hirtelen értéknövekedés negatív hatásai is. Ennek eredményeképpen több tízezer munkahely került veszélybe, hisz a magas árak miatt a megrendelések nagyon nagy mértékben csökkentek. A Svájci Nemzeti Bank már korábban figyelmeztetett arra, hogy a frank ilyen mértékű hirtelen megemelkedése problémákat okozhat, többek között a munkaerőpiacon is.

A svájci munkáltatók számításai szerint az elkövetkező hat-kilenc hónapban közel 30,000 munkahely szűnhet meg, ha a svájci frank árfolyama megmarad 1,05 egységen az euróhoz képest – fejtette ki Valentin Vogt, a Svájci Munkáltatók Szövetségének elnöke a Neue Zürcher Zeitung vasárnapi számában.

“A probléma fő oka az, hogy nagyon sok vállalkozás esetében a megrendelések mintegy 10-15 százalékkal csökkentek. A helyzet igen komoly, hisz a svájci frank még soha nem volt ennyire erős” – fejtette ki álláspontját Jan-Egbert Sturm a svájci ETH Főiskola tanára, gazdasági elemző.

Emellett a problémák a turizmusban is megjelentek, hisz a magas árak itt is rányomják bélyegüket a teljesítményre: az elmúlt időszakban sokszor felmerült az a tény, hogy Svájc még a német és amerikai turisták számára is drágának számít.

A Svájci Nemzeti Bank még januárban oldotta fel az euróval szembeni árfolyamküszöbét, amelynek hatására általános sokk söpört végig a devizapiacon, hisz a svájci fizetőeszköz mintegy 20 százalékkal lett drágább.

A Svájci Nemzeti Bank várhatóan e hét csütörtökön fogja nyilvánosságra hozni gazdaságpolitikai-pénzpolitikai elemzését. Ennek kapcsán Valentin Vogt kifejtette: “Meg vagyok győződve arról, hogy a Svájci Nemzeti Bank lehetőségeihez képest orvosolni fogja a problémát és megpróbálja korrigálni a frank ilyen mértékű túlzott erősödését.”

 

Svájci és németországi gazdasági híreink támogatója: KftKreator.hu cégalapítás Németországban.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You