A német fogyasztók többet vásárolhatnak pénzükért

nemet_gazdasagA Német Statisztikai Hivatal napokban közzétett adatai alapján a német fogyasztók szerencsések, hisz sok esetben odahaza sokkal többet kapnak pézükért, mint Európa más országaiban.A németek ezt legfőképpen külföldi útjaik során veszik észre, leginkább akkor, ha Dániába vagy Svájcba utaznak, hisz itt az árak lényegesen magasabbak. Ezen országokban a hotelek, illetve éttermek igen drágák, éppúgy mint az élelmiszerek, az alkohol vagy pedig a dohányáru.
2014-ben a német fogyasztói árak mintegy 1,5 százalékkal voltak magasabbak az európai átlagnál, azonban Lengyelországot és Csehországot kivéve ma már minden szomszédos ország drágább, mint Németország. Emellett az is figyelemreméltó adat, hogy az árak az elmúlt időszakban tovább csökkentek: 2009-ben a németek számára a fogyasztói javak és szolgáltatások még 7 százalékkal kerültek többe az európai átlaghoz képest.

A németországi 1,5-os európai átlag feletti árak azért realizálódnak, mivel a felmérés során figyelembe vették a keleti országok adatait is: Bulgáriában egy reprezentatív vásárlói kosár az európai átlaghoz képest csak 48 százalékba kerül, Romániában 54 százalékba, míg Törökországban 61 százalékba. Azonban ha figyelembe vesszük azt, hogy Németország gazdaságilag sokkal erősebb, mint a fent említett országok, akkor elmondhatjuk azt, hogy a német fogyasztói árak igen kedvezően alakulnak.

A németek megtalálták a kényes egyensúlyt a fogyasztói árak és szolgáltatások terén, hisz Dániában az európai átlaghoz képest 38 százalékkal magasabbak az árak. Őket Svédország és Finnország követi 25, illetve 23 százalékkal. Norvégiában 48 százalékkal magasabbak az árak, míg az “előkelő” első helyen Svájc áll: itt az európai átlaghoz képest 58 százalékkal magasabbak az árak.

“Norvégia és Svájc gazdasága igen jól működik, ezért történik meg az, hogy ide igen sok péz áramlik, ezért az árak is magasabbak” – mondja Ulrich Kater, a németországi Dekabank vezető gazdasági elemzője.

Kater szerint a jelenlegi németországi kedvező heyzet egy hosszabb, összetett gazdasági folyamat eredménye, amely még 2010-ben indult el. “Ebben a folyamatban a bérek növekedése, illetve a németországi gazdasági potenciál jobb kihasználása játszik fő szerepet” – fejtette ki Kater.

 

Gazdasági hírek Németországból a kftkreator.hu – cégalapítás Németországban – támogatásával. 

 

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You