Hackerek a Német Bundestag rendszereit támadják

nemet_hackerA német Bundestag hálózata minden idők egyik legagresszívebb támadásának volt kitéve a napokban. “Ilyen mértékű támadásra mindeddig nem volt példa, hisz a támadás több napon keresztül zajlott” – fejtette ki péntek délután a Német Parlament IT-Bizottságának elnöke, Petra Pau. Ebben az időpontban a ciber-támadás még javában tartott.

Már e hét keddi napján Ernst Hebeker, a Bundestag szóvivője is megerősítette a hírt, hogy a Bundestag rendszere valóban támadásoknak van kitéve. Az eddig még nem azonosított támadók megpróbálták a rendszert feltörni, illetve egy olyan trójai programot elhelyezni, amelynek segítségével további információkat tudtak volna megszerezni és további számítógépeket feltörni. A programot észlelték, ezért a támadók ezen terve meghiúsult.

A probléma olyannyira komolynak tűnt, hogy a Bundestag informatikusai, illetve a Német Információtechnikai és Biztonságtechnikai Szervezet (BSI) szakemberei közösen ellenőrizték a rendszereket, illetve ők maguk is azt vizsgálták, hogy esetlegesen melyek azok a pontok, amelyeken keresztül a hackerek hozzáférést kaphatnak a rendszerhez.

A BSI szakemberei a támadást komolynak értékelték. Arról még nem érkezett információ, hogy a cyber-támadóknak sikerült-e szenzitív adatokat megszerezniük a Bundestag gépeiről. Emellett eltörpül az a tény, hogy pénteken a kormányzati tagok biztonsági okokból hosszabb időn keresztül nem férhettek hozzá email-fiókjaikhoz, illetve az internetes rendszert sem használhatták.
A mostani támadás még az idén januárban észlelt támadásnál is sokkal nagyobb súlyú. Akkor egy ukrajnai oroszbarát hacker-csoport, a CyberBerkut vállalta magára a cselekményeket és nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy véleménye szerint Németország az ukrán miniszterelnököt, Arseniy Yatsenyuk-ot pénzügyileg is támogatta.
A német kormányzati szerveket egyre több ilyen jellegű hacker-támadás éri. A BSI szakemberei 2014 óta szinte minden nap 15-20 támadási kísérletet jegyeznek fel, ezeket azonban aránylag könnyen visszaverik. Éppen ezért volt olyan komoly az e hét folyamán megtörtént támadás.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You