Az Uber robbantani készül: újabb milliárdos finanszírozás a befektetőktől

uberAmint arról a Wall Street Journal a napokban beszámolt, az Uber komolyan gondolja a növekedést. Olyannyira, hogy a napokban újabb milliárdos befektetési összegeket sikerült begyűjtenie: mintegy 1,5-2 milliárd dollárt. A gazdasági napilap információi szerint így az Uber start-up vállalkozás értéke megközelíti vagy akár meg is haladhatja az 50 milliárd dollárt.

A WSJ szerint az Uber minden idők egyik legerősebb startup vállakozása a Facebook mellett. A Facebook tőzsdére lépése előtt (2011) a Goldman Sachs 50 milliárd dollárra értékelte a technológiai vállalatot. Így akár felmerülhet a kérdés: az Uber valóban az elkövetkező évek meghatározó digitális vállalatává válik-e?
2014 decemberében az Uber 1,2 milliárd dolláros befektetési összeget kapott – ekkor a vállalat értéke 40 milliárd dollár körül mozgott. Azonban ezzel az Uber nem állt az első helyen, hisz megelőzte őt a kínai mobilgyártó vállalat a Xiaomi, amely 1,1 milliárdos tőkeinjekciót kapott – így értéke is 45 milliárd dollárra nőtt, amint azt a német cégalapítás szakértője megtudta.
Az Uber mobil applikációi segítségével limuzinokat és sofőröket kölcsönöz (UberBlack), illetve magánszemélyek autói is kikölcsönözhetőek – taxiszolgáltatáshoz hasonlóan – a sokak által már jól ismert módon (UberPop). Éppen ezért az Ubernek számos országban (Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Spanyolország, Németország) komoly vitái keletkeztek a hatóságokkal, illetve a konkurrens taxi-cégekkel.
Az Uber azonban nem adja fel, sőt profitálni szeretne abból, hogy nevét ma már a világon szinte mindenhol ismerik. A New York Times szerint az új tőkeinjekciót a startup valószínüleg stratégia célok elérésére fogja használni, azonban erről jelenleg több információ nem áll rendelkezésre. Valószínüleg az Uber – a meglévők mellé – további cégekkel szeretne megállapodást kötni, így szeretne terjeszkedni és magának piacot szerezni. Emellett elképzelhető az is, hogy az eredeti ötlet mellé – amely a személyszállítás volt- az Uber komoly technológiai projektekben is szeretne részt venni, hisz már ez év Februárjában olyan megállapodást kötött a Carnegie Mellon Universityvel, amely vezető nélküli járművek technológiai kutatására vonatkozott. Emellett elképzelhető az is, hogy esetleg a pénz más jellegű technológiai befektetések felé is irányul, hisz az Uber a Nokia Here térkép-applikációjára is ajánlatott tett, mintegy 3 milliárd dollár értékben.

A CB Insights gazdasági elemző szerint az USA-ban már több mint 50 olyan startup vállalat van, amely a finanszírozást kockázati tőke útján szerezte, és amelynek értéke ma már átlépte az 1 milliárd dolláros összeget. Ezen startup-vállalatok több gazdasági elemző szerint is olyan üdvözlendő technológiai robbanást-fejlődést idézhetnek elő, mint akár a 90-es évek “Dotcom” vállalatai.

 

 

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You