Gyorsfutár a csomagtartóhoz – új szolgáltatást fejlesztenek Németországban

audi_connectAz Amazon, a Német Posta, az Audi, illetve a DHL új szolgáltatás tesztelését kezdi el Május elejétől. A szolgáltatás lényege az, hogy a vásárlók autójuk csomagtartóját használhatják postai, illetve kiszállítási címként. Az új szolgáltatást várhatóan Münchenben fogják tesztelni és az Amazon oldaláról megrendelt termékekre korlátozódik. Azok a szerencsések, akiknek legújabb technikával felszerelt Audijuk van. 

Az új ötlet megvalósítása egyszerű és nagyszerű, hisz a felhasználóknak a vásárlás és kiszállítás során csupán személygépkocsijuk pontos helyét kell megadniuk. A tesztelés során azok a szerencsések, akik rendelkeznek az Audi legújabb Connect rendszerével, amely már állandó Internet-hozzáférést biztosít.

Amint a csomagszállító a vevő által megadott körzetbe ér, rádión vagy telefonon lekérhet az Auditól egy olyan kódot, amely a csomagtartót nyitja. Az Audi szóvivője, Moritz Drechsel kifejtette: “A csomag kiküldése során több biztonsági lépést is be kell tartani. Többet között le kell ellenőrizni azt, hogy a szállító ténylegesen az-e, akinek mondja magát, illetve valóban rendelkezik-e kiszállítandó csomaggal. Emellett az Audinak azt is le kell ellenőriznie, hogy az autó ténylegesen a vásárló által megadott helyen tartózkodik.”
Az Audi Interneten keresztül nyitja a csomagtartót

Ha minden adat ellenőrzésre került, a csomagszállító okostelefonon SMS-en, vagy akár az erre a célra a DHL-nél már rendszeresített eszközön keresztül megkapja az Auditól azt a kódot, amely a csomagtartót nyitja. Ha a megrendelőnek esetleg nem tetszik a termék és visza szeretné küldeni azt az Amazonnak, ezt is megteheti: csupán vissza kell helyeznie a csomagot autója csomagtartójába – a futár ismételten nyitja a csomagtartót és visszaszállítja azt.
Biztonság – felmerülő aggodalmak
A szolgáltatás – amilyen nagyszerűnek tűnhet – olyan sok biztonsági kockázatot vet fel. Az Audi szerint amint a futár a csomagot elhelyezi és a csomagtartót lezárja, ez automatikusan záródik, illetve a megkapott nyitási kód is lejár. Az autó tulajdonosa csak ezután kap SMS-t vagy emailt a megrendelés teljesítéséről. Ulrich Hackenberg, az Audi technikai fejlesztésekért felelős vezetője szerint a technológia biztonságos: “Mint minden technikai megoldás esetében, itt is magas standardokat alkalmaztunk, hisz számunkra ez volt a legfontosabb szempont.”

Azonban mi történik akkor, ha a futár elfelejti a csomagtartót lezárni? Ebben az esetben a tervek szerint a felelősséget a DHL fogja vállalni. Hogy valóban meg fognak-e történni ilyen esetek, azt az elkövetkező tesztidőszak fogja megmutatni.

 

Technológiai cikkünket a kftkreator.hu támogatta.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You