A Google beindítja mobilszolgáltatását

google_project_fiA Google beindítja mobilszolgáltatását az Egyesült Államokban. A “Project Fi” komplex technológiai megoldásokat használ, így a Google szerint várhatóan elérhetőek lesznek az alacsony perc- és roaming-díjak.

A Google csak virtuális szolgáltató, azaz nincs saját kiépített hálózata, hanem a Sprint és a T-Mobile USA szolgáltatókkal kötött együttműködési szerződést. Emellett a Google megoldása a VOIP technológiát is alkalmazza, hisz a WLAN technológia alkalmazásával a kommunikáció egyes részei hostpotokon keresztül valósulnak meg.

A Google megoldása úttörő jellegű, hisz eddig még soha nem fordult elő az, hogy egy vállalkozás keretében két konkurrens mobil telekommunikációs cég is részt vegyen. Emellett úgy néz ki, hogy a technológiai fejlesztésekre is kiemelkedően figyeltek a megvalósítás során, hisz a Sprint-nek és a T-Mobilnak sikerült azt is megoldani, hogy a különböző hálózatok közötti átváltások – akár egyetlen híváson belül is – zökkenőmentesek legyenek. Azonban ennek érdekében a beszélgető partnereknek egy Nexus 6 készülékkel kell rendelkezniük a Motorolától – a csúcskészülék két verziójának ára jelenleg 649-699 dollár. (32-64 GByte).

A Google már múlt héten elindította szolgáltatását és világossá vált, hogy a keresőóriás a mobil-felhasználók szokásait is analizálja, illetve az így gyűjtött adatokat reklámozási célokra fel is használja. A felhasználók letilthatják a reklámokat, azonban az még nem teljesen világos, hogy ezáltal csupán a reklámok tűnnek el, vagy pedig ezzel együtt a Google az információk gyűjtését is leállítja.
Egyszerűsített tarifák

A Google egyetlen egyszerűsített tarifa-rendszert használ, amely sokak szerint igen kedvező, hisz nem bünteti a túllépéseket az adatfelhasználás során, illetve a fel nem használt forgalmat jóváírja. A legolcsóbb, 30 dolláros csomag korlátlan beszélgetést biztosít az USA-n belül, illetve Kanada felé, emellett a csonmag tartalmaz 1 GByte adatforgalmat és korlátlan számú SMS-t a világ bármely országa felé. Emellett a külföldi percdíjak is igen kedvezőek: Németország felé 1 illetve 4 amerikai cent vezetékes és mobil hálózatokra. Ausztria esetében a tarifák: 2 és 7 amerikai cent  – amint azt a német cégalapítással foglalkozó kftkreator.hu csapata megtudta.

A Google Project Fi roaming szolgáltatása 120 országot fog át – ebben az esetben a beszélgetés díja 20 amerikai cent, függetlenül attól, hogy ki kezdeményezi a hívást.

A szolgáltatást úgy fejlesztették ki, hogy az már teljesen integrálva van a Google Hangouts-al, így akár az is elképzelhető, hogy a felhasználók ugyanazt a számot használják akár különböző készülékekről is.

Szakemberek kíváncsian várják a Google “Project Fi” eredményeit, illetve további lépéseit és fejlesztéseit a mobil kommunikáció területén.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You