Harc a hamisítókkal – ezért kell az új 20 eurós bankjegy

20_eurosA 20 eurós bankjegy 2014-ben világszerte a legjobban kedvelt papírpénz volt a hamisítók körében. Ez olyannyira nagy problémát jelentett, hogy 2014 első felében majdnem minden második 20 eurós bankjegy hamis volt (46,5 százalék). Az év második felében ez a szám meghaladta a 60 százalékot. Csak Németországban az összesen 63000 felfedezett hamis bankjegy több mint egy harmada, 36 százaléka 20 eurós volt.
“A tervek szerint az új bankjegy nagy fejtörést fog okozni a bankjegy-hamisítóknak.
Leginkább az új hologram-ablakot lesz majd nehéz utánozni” – amint azt Carl-Ludwig Thiele, a Német Jegybank kommunikációs igazgatója a frankfurti sajtótájékoztatón elmondta.
“A 2015-ös év első két hónapjának eredményei is azt mutatják, hogy a 20 eurós bankjegy a hamisítás miatt komoly problémákat okoz, ezért lecserélése feltétlenül szükséges” – hangsúlyozta Thiele. A tervek szerint az új bankjegy idén November 25-én fog forgalomba kerülni. Eddig az időpontig mintegy 4,3 millió új bankjegyet kell kinyomtatni.

Az új 5 eurós és a 10 eurós bankjegy lecserélése (2013 és 2014) után a 20 eurós a harmadik a sorban, amely új generációval jelentkezik. “Amint azt várni lehetett, már az új 5 és 10 eurós címleteket is hamisítják, azonban ezek a hamisítványok az új biztonsági elemek miatt elég gyenge minőségűek” – fejtette ki Stefan Hardt, a Német Jegybank Készpénzforgalmazási Osztályának vezetője. A Jegybank szakemberei azt remélik, hogy az új bankjegyek kiadásával néhány év előnyre tesznek szert a pénzhamisítókkal szemben.

Carl Ludwig Thiele kiemelte: “Mi nem csupán reagálni szeretnénk az eseményekre, hanem új standardokat bevezetni.” Vélemények szerint erre szolgál a 20 eurós bankjegy átlátszó ablaka is, amelyet meghajtva szivárványszínekben láthatóvá válik a bankjegy értéke, a bankjegyet a fény felé fordítva pedig kirajzolódik a mitológiai Európa portréját ábrázoló hologram. Thiele elvárásai alapján az új bankjegy kibocsájtásával új fejezet kezdődik a bankjegyek biztonságtechnikai megoldásai terén is.

 

Cikkünket támogatta a kftkreator.hu, a német cégalapítás specialistája.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You