Rekord menedzser-fizetések Németországban

managersA német top-menedzserek olyan mértékű javadalmazást kaptak 2014-ben, mint eddig még soha. A napokban láttak napvilágot azok az adatok is, amelyek a német DAX-vállalatok vezetőinek bónuszait is tartalmazzák.

Ezek alapján a mintegy 30 DAX- (tőzsdén jelenlevő) nagyvállalat vezetője tekintélyes mértékű javadalmazást vihetett haza az elmúlt évben. A vezetők átlagban 5,9 millió eurót kaptak, ami az azt megelőző, 2013-as évhez képest mintegy 10 százalékos emelkedést jelent – fejtette ki a felmérést végző németországi HKP szervezet vezetője, Michael Kramarsch.

Kik a nyertesek és kik a vesztesek?

A legtöbb pénzt a 2014-es évben, amint az várható volt, Martin Winterkorn, a Volkswagen konszern vezetője kapta – mintegy 15,9 millió euróval. A második helyen a Daimler vezetője, Dieter Zetsche áll, 14,4 milliós fizetéssel. Természetesen az így kiszámított jövedelmekben benne vannak a különböző bónuszok is, amelyet mindkét top-vezető a fent említett vállalatok jó teljesítménye miatt is hazavihetett. Rosszabbul járt Johannes Teyssen, az Eon vezetője, hisz 4,9 millió eurós fizetésétől elesett, mivel a nagyvállalat a kitűzött célokat nem tudta elérni – így a vezető “mindössze” 3,2 euró javadalmazást kapott.

Megérdemeltek a rekordösszegű fizetések?

Sokan annak a véleményüknek adnak hangot Németországban, hogy a top-menedzserek rekorfizetései nem megalapozottak, de vannak olyan gazdasági elemzők is, akik megalapozottnak látják ezen összegeket. Ilyen állásponton van a felmérést végző HKP gazdasági elemzői vezetője, Michael Kramarsch is, aki azt hangoztatja, hogy a jövedelmek az elmúlt években átlag mintegy 3 százalékkal nőttek – így a növekedés nem kiugróan magas. Emellett az is egy fontos tény, hogy a DAX-vállalatok össznyeresége a 2014-es évben mintegy 13,8 százalékkal emelkedett, tehát a vezetők többsége jó munkát végzett. – tudta meg a német cégalapítás szaktanácsadója.

Banki szektor fizetései – szükség van a reformokra

Michael Kramarsch véleménye alapján egyetlen olyan szektor van, ahol a javadalmazási rendszer átalakításra szorul: ez pedig a bankszektor. “Itt senki nem kap kevesebbet, sőt mindenki fix javadalmazása nő, függetlenül a teljesítménytől. Így megtörténhet az, hogy a banki szektorban egyes vezetők bónusz nélküli javadalmazása magasabb, mint más szektorok vezetőinek bónuszos javadalmazása.”
A német vezetők Európa középmezőnyében vannak

A németországi konszernek vezetői fizetésük tekintetében a középmezőnyhöz tartoznak. Az eddig közzétett adatok alapján az abszolút nyertes Bob Iger, a Walt-Disney nagyvállalat vezetője, mintegy 32,1 milliós összfizetéssel. Őt Walter McNerney, a Boeing vállalat vezetője követi, 17,1 millió eurós fizetéssel.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You