Milliókat keresnek a szervezett bűnözők a feketemunkával

schwarzarbeitA németországi gazdasági nyomozók egyre gyakrabban találkoznak olyan nemzetközi bűnbandákkal, amelyek a feketemunkások elhelyezésére szakosodtak. A legnagyobb mértékben érintettek a fuvarozási vállalatok, a mészárszékek, valamint az építőipar.

A legutóbbi nagy fogás – mintegy 12 millió euró

Az elmúlt napokban a Német Gazdasági Rendőrség Berlinben tartott razziát. A razzia során tíz embert vettek őrizetbe. A náluk tartott házkutatás során luxusautókat, 1.4 millió euró készpénzt, valamint hamis útleveleket és fegyvereket foglaltak le. A bűnszervezet több mint három éven keresztül helyezett el Délkelet-Európából érkezett feketemunkásokat, akiknek aztán különböző építkezéseken kellett dolgozniuk. Így számítások szerint a bandatagok mintegy 12 millió euró nyereségre tettek szert.

A vámnyomozók számára a razzia során tapasztaltak nem számítottak újdonságnak, hisz az útóbbi években egyre nagyobb számú ilyen típusú bandát fognak el. A legnagyobb mértékben ez a jelenség az építőiparban terjedt el, hisz itt bevett szokás az, hogy a vállalkozók különböző alvállakozóknak adják tovább a munkát, így a csalás is sokkal könnyebben kivitelezhető.

Milliárdos hiányok a német szociális rendszerben

Az általában 10-100 fős bűnbandák jelentős mértékben erősítik a feketegazdaságot, hisz egyes esetekben akár egész Európára kiterjedő hálózatot is ki tudnak építeni, így nagyon gyorsan – általában 2-3 év alatt milliós nagyságrendű nyereségre tesznek szert. Így nem csoda, hogy becslések szerint Németországban egy év leforgása alatt a feketegazdaságban mintegy 340 milliárd eurót forgatnak meg. Az így be nem fizetett adók és járulékok-biztosítások mértéke ezért elérheti a több tíz milliárdos összeget is.

Aprólékosan megszervezett fehérgalléros bűnözés

A gazdasági nyomozók azzal is tisztában vannak, hogy az ilyen jellegű fehérgalléros bűnözést a bandatagok minden részletre figyelve, pontosan megtervezik és végrehajták. A német rendőröknek néhány hónapja vált gyanússá egy építkezési vállalkozó, aki fiktív számlákkal utalt több tízmillió eurót olyan céges alapokba, ahonnan aztán a feketemunkásokat fizették. A munkások fizetése ebben az esetben 500 és 700 euró között volt, a különböző adókat és járulékokat pedig nem fizették be utánuk.

A magyarok egy része is lehetetlen helyzetbe kerül külföldön

Amint azt sejteni lehet, a jelen pillanatban külföldön élő több százezer magyar között is szép számmal akadnak olyanok, akik különböző okok miatt feketén kényszerülnek dolgozni. A legtöbb esetben az történik, hogy a meghirdetett állásra jelentkezővel vagy egyáltalán nem kötnek munkaszerződést, és így a hónap végén akár meg sem kapja bérét, vagy külföldre kiérkezve egy, az előzőektől jóval kedvezőtlenebb bérezést ajánlanak a munkavállalóknak. Emellett megjelennek a fizetésből történő különböző levonások például szállásért, étkezésért, vagy akár a különböző kaúciók visszatartása. A kftkreator.hu munkatársai olyan esetről is tudnak, amikor a magyar csomagküldő futártól jogtalanul vontak le 650 euró kaúciót, azonban sem a munkaeszközéül szolgáló autóban, sem pedig a kiszállított csomagokban nem esett kár.

A csalási lehetőségek tárháza és technikái kifogyhatatlanok, ezért mindenkit óvatosságra intünk abban az esetben, ha külföldön szeretne munkát vállalni, viszont nem szeretne bűnözők miatt kellemetlen helyzetbe kerülni.

Cikkünket a kftkreator.hu, a német cégalapítások szakértője támogatta.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg a közösségi médiában:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Recommended For You